Spotrebiteľské ceny v ČR v auguste medzimesačne klesli o 0,1 %

Medziročná inflácia v krajine sa nezmenila a rovnako ako v júli bola na úrovni 2,5 %.

České spotrebiteľské ceny v auguste oproti júlu celkovo oslabili o 0,1 percenta. Tovary medzimesačne zlacneli o 0,4 percenta a ceny služieb o 0,3 percenta vzrástli. Medziročná inflácia v krajine sa v auguste nezmenila a rovnako ako v júli bola na úrovni 2,5 percenta. Ceny tovarov v auguste medziročne stúpli o 2,1 percenta a služby oproti rovnakému mesiacu vlaňajška zdraželi o 3,2 %. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Medzimesačne celkovú cenovú hladinu nadol v auguste v krajine posúvalo zlacnenie odevov a obuvi, keďže odevy zlacneli o 0,6 percenta a ceny obuvi klesli o 1,4 percenta. V rámci potravín medzimesačne zlacnela najmä zelenina, a to o 11,4 percenta. Ceny ovocia medzimesačne klesli o 3,5 percenta. Oproti júli však o 1,4 percenta zdraželi dovolenky s komplexnými službami.

Medziročne sa v auguste v Česku zvýšili ceny čistého nájomného (2,5 %), vodného (1,2 %), stočného (0,4 %) a elektriny (0,3 %). Oproti augustu minulého roka zdraželi aj pohonné hmoty, a to o 2,1 percenta. V rámci potravín zdraželo mäso o 5,8 percenta. Medziročne však zlacneli mobilné telefóny (- 15 %) a znížili sa ceny vybavenia bytov a zariadenia domácností (- 0,6 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy