Alkohol za volantom legálne, vzpruha pre akcie z odvetvia

, CNBC Foto: SITA/AP

Dnes nemysliteľné, ale v budúcnosti, kto vie? Autonómne vozidlá by mohli priniesť riešenie spojiť dve činnosti, ktoré sa v súčasnosti navzájom vylučujú. Na tento vzťah sa zamerala americká banka Morgan Stanley.

"Autonómne vozidlá by mohli rozšíriť trh s alkoholickými nápojmi a znížiť podiel hlásených dopravných nehôd a ich obetí,“ uviedol analytik banky Adam Jones v komentári pre klientov banky. „Vodiči“ autonómnych áut  bi si mohli dožičiť v priemere o jeden alkoholický nápoj týždenne viac. Bude viac príležitostí vypiť si predtým, ako si človek sadne za volant. A Tiež viac príležitostí piť priamo v aute, uviedol analytik. Autá, ktoré si vystačia aj bez vodiča, by tak mohli behom nasledujúcich desiatich rokov prispievať k ročnému tempu predaja alkoholických nápojov 0,8 percentami.

Autá, ktorá sú schopné prevádzky aj bez vodiča, predstavujú „významnú rastovú príležitosť pre firmy zo segmentu alkoholických nápojov, predovšetkým pokiaľ ide o predaj prémiového alkoholu a piva  v reštauráciách, ubytovacích zariadeniach či kaviarňach“, tvrdí banka s tým, že v správe klientom predložila výber titulov z tejto oblasti, ktoré sú z pohľadu autonómnej mobility a zhodnocovania investície na tom podľa nej najlepšie. Napríklad Diageo či Anheuser-Busch InBev, z reštaurácií by to mohli byť Buffalo Wild Wings či Brinker. Profit je jasný, alkohol môže tvoriť až pätinu ich tržieb.

Veľkosť globálneho trhu s alkoholickými nápojmi banka v súčasnosti odhaduje na 1,5 biliónov dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy