Japonská ekonomika vzrástla v 2. kvartáli slabšie, než sa čakalo

Ekonomika Japonska pokračovala v 2. štvrťroku v raste, tempo rastu však bolo slabšie, než naznačoval predbežný odhad. Uviedla to dnes japonská vláda, ktorá zverejnila konečné údaje. Napriek tomu japonská ekonomika zaznamenala rast 6. štvrťrok po sebe.
Hrubý domáci produkt (HDP) Japonska vzrástol v 2. štvrťroku medzikvartálne o 0,6 %, teda miernejšie, ako uvádzal predbežný odhad z augusta. Na jeho základe japonská ekonomika zaznamenala v období od apríla do konca júna rast na úrovni 1 %. Konečný údaj zaostal aj za odhadmi ekonómov, ktorí predpokladali rast na úrovni 0,7 %. V porovnaní s 1. kvartálom sa však rast v 2. štvrťroku zrýchlil, keď v 1. kvartáli ekonomika Japonska vzrástla medzikvartálne o 0,4 %.
Pod výrazné zhoršenie konečných údajov oproti predbežnému odhadu sa do veľkej miery podpísali kapitálové výdavky. Predbežný odhad uvádzal ich rast na úrovni 2,4 %, na základe konečných údajov však vzrástli v 2. štvrťroku medzikvartálne len o 0,5 %, teda rovnakým tempom ako v 1. štvrťroku.
O niečo slabšie boli aj spotrebiteľské výdavky, ktoré sa na HDP Japonska podieľajú zhruba 60 %. Predbežný odhad uvádzal, že v 2. kvartáli vzrástli o 0,9 %, podľa konečných údajov však rast dosiahol 0,8 %.
Medziročne vzrástol HDP Japonska v 2. štvrťroku o 2,5 %. Aj v tomto prípade výsledok zaostal za očakávaniami ekonómov, ktorí počítali s rastom o 2,9 %. Ešte výraznejšie zaostal za predbežným odhadom z augusta. Ten uvádzal medziročný rast japonskej ekonomiky v 2. štvrťroku na úrovni až 4 %.
Podobne ako v medzikvartálnom porovnaní, aj v medziročnom porovnaní sa však rast oproti vývoju v 1. štvrťroku zrýchlil. V období január až marec vzrástla japonská ekonomika medziročne len o 1,2 %, zatiaľ čo v auguste sa uvádzal jej rast na úrovni 1,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy