Spotrebiteľské ceny v krajinách OECD zrýchlili v júli tempo rastu

Spotrebiteľské ceny v krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zaznamenali v júli zrýchlenie rastu, k čomu prispeli najmä ceny energií. Jadrová inflácia však zotrvala na hodnote z predchádzajúceho mesiaca, už tretí mesiac po sebe.
Spotrebiteľské ceny v regióne OECD vzrástli v júli medziročne o 2 % po júnovom 1,9-% raste. Júnový údaj predstavoval najslabší rast spotrebiteľských cien v rámci OECD za šesť mesiacov.
Hlavnou mierou sa pod júlový vývoj podpísali ceny energií, ktoré v porovnaní s júlom minulého roka vzrástli o 3,7 %. V júni rast dosiahol 3 %. Zvýšili sa aj ceny potravín, ale miernejším tempom, o 1,7 %. Aj v ich prípade došlo v júli ku zrýchleniu tempa rastu, keď v júni ceny vzrástli o 1,6 %.
Jadrové spotrebiteľské ceny, teda bez započítania nestabilných cien energií a potravín, vzrástli v júli o 1,8 %. To je rovnaké tempo rastu ako v júni aj máji.
V rámci najväčších ekonomík OECD sa tempo rastu spotrebiteľských cien zrýchlilo napríklad v Nemecku, Kanade a USA. Vo Francúzsku, v Japonsku a Británii sa ich tempo nemenilo a v Taliansku zaznamenali mierne spomalenie rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy