Na Slovensku sa v roku 2016 spotrebovalo 240 miliónov nelegálnych cigariet

Hoci spotreba falšovaných a pašovaných cigariet na Slovensku patrí medzi najnižšie v Európe, vlani medziročne narástla o viac ako 50 % na približne 240 miliónov spotrebovaných kusov, čo predstavuje 3,5 % z celkového trhu. V prípade ich legálneho predaja by dodatočne získané daňové príjmy dosiahli približne 29 miliónov eur, o 10 miliónov viac ako v roku 2015. Vyplýva to zo štúdie Project SUN 2016, analyzujúcej trh s nelegálnymi cigaretami v členských štátoch Európskej únie (EÚ), Nórsku a Švajčiarsku, ktorú spracovala poradenská spoločnosť KPMG UK.
Výrazný nárast zaznamenala spotreba pašovaných neznačkových cigariet, tzv. Illicit Whites z krajín mimo EÚ, napríklad z Ukrajiny či Bieloruska. „Tieto cigarety sú obvykle vyrobené legálne, avšak s primárnym účelom pašovania mimo krajinu pôvodu,“ uvádza štúdia s tým, že počas prevozu do cieľovej destinácie sú pašované do krajín, kde nemajú žiadnu alebo len obmedzenú legálnu distribúciu. Predávajú sa bez príslušnej kontrolnej známky, teda bez zaplatenia spotrebnej dane.
„Illicit Whites bez označenia krajiny pôvodu v súčasnosti predstavujú až 35 % nelegálnej spotreby cigariet na Slovensku, čo je približne 85 miliónov kusov cigariet,“ vyčíslila štúdia, podľa ktorej celková spotreba cigariet na Slovensku za posledných päť rokov mierne poklesla. Kým v roku 2012 spotrebovali Slováci celkovo 7,02 miliardy kusov, v roku 2016 to bolo 6,82 miliardy.
Podľa výsledkov Project SUN síce počet falšovaných a pašovaných cigariet v sledovaných krajinách v roku 2016 celkovo klesol o 8,8 % na 48,3 miliardy kusov, stále však predstavuje viac ako 9 % celkovej spotreby a stratu na daňových príjmoch vo výške 10,2 miliardy eur.
Počet Illicit Whites na európskom trhu dosiahol 16,4 miliardy cigariet. Ich najväčším zdrojom bola podľa štúdie v minulom roku Ukrajina, ktorá nahradila Bielorusko. Najviac nelegálnych cigariet, 8,96 miliardy, spotrebovali vlani vo Francúzsku. Nasleduje Poľsko so 6,16 miliardy a Veľká Británia s 5,55 miliardy cigariet, vyčísľuje štúdia KPMG UK.

Súvisiace články

Aktuálne správy