Medziročná inflácia v rámci OECD sa v júli zrýchlila

Medziročná inflácia v krajinách Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) v júli posilnila na 2 % z marcových 1,9 %. Ceny potravín stúpli o 1,7 % po júnovom posilnení o 1,6 %. Medziročný rast cien energií zrýchlil na 3,7 % z júnovej úrovne 3 %. Bez zahrnutia cien potravín a energií v júli v rámci OECD medziročná inflácia zostala tretí mesiac v rade na úrovni 1,8 %. OECD o tom informovala v utorok.

V rámci eurozóny medziročná inflácia podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) v júli zotrvala na stabilnej úrovni 1,3 %. Bez zahrnutia cien potravín a energií medziročná inflácia v eurozóne mierne zrýchlila na 1,2 percenta z úrovne 1,1 percenta. Podľa rýchleho odhadu Eurostatu sa v auguste tempo medziročnej inflácie v menovej únii zrýchlilo na 1,5 percenta z júlových 1,3 %.

V rámci ekonomík združených v organizácii G7 inflácia v júli posilnila v Kanade (na 1,2 % z 1 %), v Nemecku a USA (zhodne na 1,7 % z 1,6 %). Medziročne inflácia stagnovala vo Francúzsku (0,7 %), Japonsku (0,4 %) a vo Veľkej Británii (2,6 %). Inflácia mierne klesla v Taliansku (na 1,1 % z 1,2 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy