Ekonomiku SR ťahala v 2. štvrťroku 2017 najmä spotreba domácností

Ekonomiku SR ťahala v 2. štvrťroku 2017 spotreba domácností, príspevok zahraničia klesal aj pod vplyvom stagnujúceho automobilového priemyslu. Uviedol to dnes v komentári k hrubému domácemu produktu (HDP) Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.
„Zverejnená štruktúra rastu neprekvapila, ekonomiku ťahal smerom nahor zotavujúci sa domáci dopyt, naopak príspevok čistého exportu k rastu HDP sa opäť znížil,“ spresnil.
Slovenskú ekonomiku podľa neho „ťahala“ v druhom štvrťroku smerom nahor najmä rastúca spotreba domácností. Tak, ako už naznačovali čísla maloobchodu, ktoré vykázali najrýchlejší rast od roku 2008, dynamika rastu spotreby domácností sa ďalej zrýchľovala (medziročne na 3,6 %) a rovnako vykázala najrýchlejšiu dynamiku rastu od predkrízového roku 2008. Spotrebu domácností podporuje silný trh práce – dynamický rast miezd aj zamestnanosti.
„Náš výhľad rastu slovenskej ekonomiky v tomto roku nemeníme, ponechávame ho na úrovni 3,4 %. Riziká našej prognózy sú však momentálne vychýlené mierne smerom nahor. Dynamika rastu slovenskej ekonomiky by sa mala v nasledujúcich štvrťrokoch zrýchľovať, z 3,2 % v prvej polovici roka na 3,6 % v druhej polovici tohto roka a následne smerom k 4 % počas budúceho roka. Ekonomiku by mala naďalej podporovať silnejúca spotreba domácností ťažiaca zo silného trhu práce a zlepšenej spotrebiteľskej dôvery, ako aj pokračujúce cyklické oživenie európskych ekonomík, ktoré by malo ťahať nahor aj slovenské exporty. Tie by sa mali postupne zotaviť aj reštartom automobilového priemyslu po spustení výroby nových generácií modelov, resp. nových modelov (nielen v novej fabrike Jaguar Land-Rover) na prelome rokov a v budúcom roku,“ dodal Koršňák.
Hlavným motorom rastu HDP v 2. štvrťroku 2017 bol podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej domáci dopyt, a to najmä spotreba domácností. Podmienky na rast spotreby domácností sú podľa nej stále vďaka priaznivému vývoju na trhu práce veľmi dobré. Domácnosti si podľa Muchovej môžu dovoliť viac aj vďaka vyšším príjmom. Nominálne mzdy v 2. štvrťroku 2017 zrýchlili svoj medziročný rast na 4,8 %, čím dosiahli najrýchlejší rast od polovice roka 2014. „Reálne mzdy sa v 2. štvrťroku tohto roku zvýšili medziročne o 3,8 %,“ doplnila.
Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že HDP sa v 2. štvrťroku medziročne zvýšil o 3,3 %. V medzikvartálnom porovnaní jeho tvorba HDP vzrástla o 0,8 %. V bežných cenách vzrástol HDP o 4,1 % na 21,066 miliardy eur. Ekonomický rast bol podporený hlavne domácim dopytom, ktorý sa medziročne zvýšil o 2,3 %. Jeho zvýšenie podľa štatistikov ovplyvnil najmä nárast konečnej spotreby domácností o 3,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy