V Číne strach z porušovania súkromia nemajú, v KFC zákazníci platia pomocou úsmevu

, CNN Money Foto: SITA/AP;YT/Pear Video

Zákazníci reťazca rýchleho občerstvenia KFC v Hangzhou v Číne už nepotrebujú hotovosť, platobnú kartu ani mobilný telefón. Ako prví na svete používajú technológiu rozpoznávania tvárí. Na Západe sa takéto metódy presadzujú opatrnejšie, kvôli ochrane súkromia.

Zákazníci si objednajú občerstvenie na samoobslužnom termináli, ktorý im zoskenuje ich tvár. Ak sa zhoduje s obrázkom z dokumentu uloženého v systéme, zákazník jednoducho zadá svoje telefónne číslo a uskutoční platbu. Systém funguje na digitálnej platobnej platforme Alipay, uvádza CNN Money. Do systému je zapojených viac ako pol miliardy ľudí na celom svete a umožňuje prihlásiť sa aj pomocou rozpoznávania tváre.

Platobný systém do reštaurácie KFC dodala spoločnosť Ant Financial, sesterská spoločnosť obrovského čínskeho e-shopu Alibaba. Ide o najnovší príklad rýchleho vývoja rozpoznávania tvárí spoločnosťami a kanceláriami v najľudnatejšej krajine sveta. Ant Financial tvrdí, že KFC je prvou prevádzkou, ktorá zaviedla túto technológiu na svete. Zároveň uisťuje, že je bezpečná. Softvér analyzuje viac ako 600 aspektov a používa 3D kameru na zabránenie podvodu s fotografiou alebo videom niekoho iného. Systém plánuje rozšíriť aj v ďalších reštauráciách a obchodoch.

Podľa odborníkov implementáciu technológie rozpoznávania tváre v Číne uľahčuje obrovská štátna databáza dokumentov a fotografií v kombinácii s obrovským množstvom snímok zozbieraných internetovými spoločnosťami. Čínske úrady už spájajú technológiu detekcie tvárí s bezpečnostným kamerovým dohľadom. Polícii sa tak nedávno údajne podarilo zadržať hľadaného muža na pivnom festivale. Tvárové skenery sú nainštalované aj na toaletách v jednom z parkov v Pekingu ako opatrenie proti zlodejom toaletného papiera, píše CNN. Podobný systém sa využíva na kontrolu vstupu turistov do historického komplexu mesta Wu-čen.

Západné technologické firmy si vyberajú opatrnejší prístup kvôli obavám z porušovania súkromia. Napríklad v roku 2011 spoločnosť Google zakázala vývoj programov, ktoré by používateľom inteligentných telefónov umožnili fotografovať ľudí a identifikovať ich totožnosť.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy