Brazílska ekonomika vzrástla aj v 2. kvartáli, podporili ju najmä domácnosti

Ekonomika Brazílie zaznamenala rast aj v 2. kvartáli. Aj keď bol miernejší, je dôkazom, že krajina sa postupne dostáva z ťažkej recesie.
Ako v týchto dňoch uviedol brazílsky štatistický úrad IBGE, hrubý domáci produkt (HDP) Brazílie vzrástol v 2. štvrťroku medzikvartálne o 0,2 %. Aj keď v porovnaní s rastom v 1. štvrťroku, ktorý dosiahol 1 %, to predstavuje výrazné spomalenie, ide o druhý rastový kvartál po sebe. Počas celého roku 2015 aj roku 2016 ekonomika zaznamenávala pokles.
Ako uviedla Rebeca Palisová z IBGE, najväčšou mierou sa pod pokračovanie rastu ekonomiky podpísal obchod a spotreba domácností. Výdavky domácností zaznamenali v 2. kvartáli prvý rast za 2,5 roka.
Výsledok za 2. štvrťrok je zároveň lepší, než predpokladali analytici. Časť z nich očakávala stagnáciu a časť miernejší rast na úrovni 0,1 %.
V porovnaní s 2. štvrťrokom minulého roka vzrástla brazílska ekonomika v období od apríla do konca júna o 0,3 %. V tomto prípade to bol prvý rast HDP po 12 kvartáloch systematického poklesu ekonomiky. Na porovnanie, v 1. štvrťroku tohto roka zaznamenala brazílska ekonomika medzikvartálny pokles o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy