Priemyselné ceny v júli spomalili medziročný rast

V siedmom mesiaci ceny priemyselných výrobcov na Slovensku v úhrne stúpli o 1,9 %.

Rast cien v priemysle sa v júli zmiernil. Po tom, čo v júni ceny v priemysle na Slovensku v úhrne rástli medziročne o 2,6 %, v siedmom mesiaci stúpli o 1,9 %. V priemere za prvých sedem mesiacov tohto roka tak ceny v priemysle v úhrne vzrástli o 2,7 %. Medzimesačne priemyselné ceny klesli o 0,5 %, kým mesiac predtým boli nižšie o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko boli v júli medziročne vyššie o 0,7 %, keď vzrástli ceny ťažby a dobývania o 2,3 %, priemyselnej výroby o 0,7 %, dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 0,5 % a dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,1 %. V rámci priemyselnej výroby najvýraznejšie rástli ceny počítačových, elektronických a optických výrobkov o 11,6 % a výrobkov z kovov a kovových konštrukcií o 7,2 %. Klesli ceny základných farmaceutických výrobkov a prípravkov o 4 %, dopravných prostriedkov o 3,6 % a výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 3,1 %. Medzimesačne tuzemské priemyselné ceny v júli klesli o 0,6 %.

Exportné priemyselné ceny v júli medziročne stúpli o 2,8 %. Zvýšili sa pritom ceny priemyselnej výroby o 2,7 % a ťažby a dobývania o 2,2 %. Naopak klesli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 1,2 % a dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 0,6 %. V priemyselnej výrobe sa zvýšili najmä ceny výroby výrobkov z kovov a kovových konštrukcií o 14,2 %, textílií, odevov, kože, kožených výrobkov o 13,8 % a koksu a rafinovaných ropných produktov o 9,5 %. Klesli ceny výrobkov z gumy a plastu o 1,2 %, výroby dopravných prostriedkov o 0,2 %. Medzimesačne ceny priemyselných výrobcov pre export v júli proti júnu klesli o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy