Dôvera v českú ekonomiku v auguste posilnila

Celková dôvera v českú ekonomiku sa v auguste zlepšila. Súhrnný indikátor dôvery oproti júlu posilnil o 1 bod na hodnotu 98,7 bodu. Ukazovateľ nálady spotrebiteľov sa v porovnaní s predošlým mesiacom zvýšil o 2,2 bodu na 107,9 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov medzimesačne posilnil o 0,7 bodu na úroveň 96,8 bodu. Informoval o tom vo štvrtok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Nálada v českom priemyselnom sektore sa naďalej zlepšovala. Ukazovateľ dôvery vzrástol o 0,6 bodu na 96,8 bodu. Predstavitelia českého priemyslu totiž očakávajú, že v najbližších troch mesiacoch sa ekonomický vývoj zlepší. V odvetví stavebníctva dôvera podnikateľov v ekonomiku tiež posilnila. Indikátor dôvery stúpol o 5,7 bodu na 83,8 bodu. Stavebné podniky predpokladajú, že v najbližších troch mesiacoch sa zvýši tempo rastu stavebnej činnosti aj zamestnanosti.

Aj dôvera v sektore obchodu Českej republiky v auguste vzrástla. Jej indikátor posilnil o 2,3 bodu na 102,7 bodu. Predstavitelia obchodných podnikov zhodnotili svoju súčasnú ekonomickú situáciu lepšie ako minulý mesiac a zlepšili sa aj ich očakávania v oblasti ekonomickej situácie pre obdobie ďalších troch mesiacov. Dôvera v českom odvetví služieb vrátane bankového sektora sa však v auguste medzimesačne nezmenila a ukazovateľ, ktorý ju mapuje, zostal na hodnote 97,4 bodu. Takmer sa nezmenilo hodnotenie augustového dopytu po službách ani očakávania v oblasti dopytu v nasledujúcich troch mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy