Európska komisia skúma prevzatie firmy Monsanto koncernom Bayer

Ak komisia akvizíciu schváli, vznikne najväčší integrovaný producent pesticídov a osív na svete.

Európska únia začala prešetrovať plánované prevzatie americkej firmy Monsanto nemeckým chemickým koncernom Bayer. Európska komisia (EK), ktorá dozerá na dodržiavanie hospodárskej súťaže v Európe, v utorok vyjadrila obavy, že fúzia by mohla zredukovať súťaž v oblasti výroby pesticídov a osív. "Musíme zabezpečiť efektívnu konkurenciu, aby farmári mohli mať prístup k inovatívnym produktom, lepšej kvalite a zároveň, aby nakupovali za konkurenčné ceny," uviedla eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

 

Americký výrobca osív a pesticídov Monsanto v septembri minulého roka akceptoval ponuku firmy Bayer, že v rámci akvizície zaplatí jeho akcionárom 57 mld. USD a prevezme záväzky Monsanta v sume 9 mld. USD. Ak bude akvizícia schválená, vznikne najväčší integrovaný producent pesticídov a osív na svete. EK uviedla, že preskúma, či tento krok nebude brániť prístupu konkurentov k distribútorom a farmárom.

"Spoločnosť Bayer je presvedčená, že navrhnuté zlúčenie bude vysoko prospešné pre farmárov a spotrebiteľov," uviedla firma vo vyhlásení. Dodala, že "sa teší na pokračovanie konštruktívnej spolupráce s Európskou komisiou s výhľadom získania súhlasu komisie s transakciou do konca tohto roka."

Súvisiace články

Aktuálne správy