Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj eurozóny v auguste klesla

Nemeckým investorom sa tento mesiac zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku klesla. Vyplýva to z najnovších údajov Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) so sídlom v Mannheime.
Podľa prieskumu ZEW sa kľúčový index dôvery investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku, ktorý odráža ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v auguste 2017 znížil o 7,5 bodu na 10 bodov zo 17,5 bodu v júli. Tento výsledok zaostal za odhadmi analytikov, ktorí očakávali miernejší pokles indexu, a to na 15 bodov.
Augustová hodnota indexu je najnižšia od októbra minulého roka. Dôvodom je slabší export a tiež prehlbujúci sa škandál nemeckého automobilového sektora, ktorý vyvoláva pochybnosti o ďalšom smerovaní nemeckej ekonomiky, najväčšej v eurozóne.
Avšak hodnota ďalšieho dôležitého ukazovateľa – indexu súčasnej ekonomickej situácie v Nemecku sa v auguste zvýšila na 86,7 bodu z júlových 85,9 bodu a prekonala očakávania expertov, ktorí predpovedali, že klesne na 85,5 bodu.
ZEW zároveň informoval, že aj index dôvery v ekonomiku celej eurozóny v auguste klesol, a to na 29,3 bodu z 35,6 bodu v júli, zatiaľ čo analytici odhadovali, že dosiahne 34,2 bodu. Ale indikátor súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne tento mesiac vzrástol o 9,7 bodu na 38,4 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy