Stavebná produkcia v eurozóne aj EÚ v júni medzimesačne klesla

Stavebná produkcia v eurozóne aj celej Európskej únii (EÚ) v júni tohto roka klesla. Informoval o tom dnes európsky štatistický úrad Eurostat.
Podľa predbežných údajov sa stavebná produkcia v eurozóne po očistení od sezónnych vplyvov v júni znížila o 0,5 % v porovnaní s májom, kedy klesla 0,2 %.
V celej EÚ sa výkon stavebného sektora v júni znížil medzimesačne o 0,2 % po májovom poklese o 0,5 %.
V medziročnom porovnaní sa v júni produkcia stavebného sektora zvýšila v regióne, ktorý zaviedol euro, o 3,4 % a v celej únii o 3,6 %.
Dôvodom medzimesačného poklesu stavebníctva v eurozóne bolo zníženie výstavby budov o 0,4 % a inžinierskych stavieb o 0,5 %. Aj v EÚ výstavba budov klesla o 0,3 %, zatiaľ čo v prípade inžinierskych stavieb vzrástla o 0,2 %.
Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré dodali Eurostatu údaje za jún, najväčší medzimesačný pokles produkcie v stavebníctve zaznamenali Nemecko (-1 %), Belgicko a Francúzsko (-0,7 %) a Spojené kráľovstvo (-0,2 %). Naopak najväčší nárast nahlásili Slovinsko (12,1 %), Španielsko a Slovensko (2,2 %) a Poľsko (2,1 %).
V medziročnom porovnaní sa v júni 2017 zvýšila výstavba budov v eurozóne o 3,9 % a inžinierskych stavieb o 1,2 %. V EÚ vzrástla výstavba budov o 4 % a inžinierskych stavieb o 2,9 %.
Najstrmší medziročný nárast produkcie v stavebníctve dosiahli v júni Maďarsko (27,2 %), Slovinsko (21,2 %), Švédsko (17,3 %) a Poľsko (13,4 %). Pokles zaznamenali len v Rumunsku (-6,3 %) a na Slovensku (-0,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy