Turistický problém Chorvátska: Infraštruktúra taký nápor nezvláda, hrozí totálny kolaps

, mediafax Foto: TASR/K.Kutišová;R.Hanc

Za 6 rokov stúpol počet turistov, ktorí navštívia Chorvátsko, o polovicu. Odborníci varujú, že krajina nie je na ďalší takýto nárast pripravená. Ak sa nič nezmení, chorvátskemu pobrežiu hrozí kolapsy elektrickej siete a kanalizácie. Dostať sa do letovísk bude kvôli nedostatočnej kapacite ciest veľký problém.

Chorváti sa snažia problém riešiť. Starosta Dubrovníka Mato Frankovič už ohlásil program na obnovu elektrickej siete. "Historické jadro má zlé elektrické rozvody ešte spred vojny. Takže tu každý deň hrozí, že sa niečo stane," citoval web Dnevnik.hr starostu Frankoviča.

Pripomína, že kým v roku 2010 Chorvátsko navštívilo 10 miliónov 600 tisíc turistov, vlani to bolo 16 miliónov 300 tisíc a tento rok očakávajú Chorváti nový rekord. Kým si ale tí, ktorí pracujú v turistickom ruchu, mädlia ruky, ostatní sa na rast počtu návštevníkov pozerajú s obavami.

"Niečo sa musí zmeniť, pretože ten rast počtu turistov predstavuje stúpajúca riziko. Myslím, že kvôli tomu budeme stagnovať. Takto to ďalej nejde," povedal pre Dnevnik obyvateľ turisticky obľúbeného Dubrovníka Josip.

Problémy majú hlavne malé obce a mestečka na pobreží, kde počas sezóny počet obyvateľov narastie až päťnásobne. Cesty taký nápor nezvládajú, na ceste medzi Splitom a Omišom vodiči strávia viac času čakaním v kolóne než jazdou.

Miestni preto žiadajú, aby developeri pribrzdili s výstavbou nových hotelových komplexov. Okrem elektrickej siete potrebuje rekonštrukciu aj vodovodná sieť a hlavne kanalizácia. Niektoré turistami obľúbené ostrovy ani vlastnú kanalizáciu nemajú.

Že infraštruktúra nezvláda nárast počtu turistov, vedia Chorváti už najmenej štyri roky. Varovanie pred nedostatočnou infraštruktúrou obsahuje už stratégia rozvoja turizmu z roku 2013. Od vtedy sa ale situácia len zhoršuje a v najbližších rokoch hrozí, že turisti budú počas dovolenky zažívať výpadky elektriny, vytekajúce toalety a niekoľkohodinové zápchy na cestách.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy