Euro silnie, Draghi sa dostáva medzi dva mlynské kamene

, FT Foto: SITA/AP

Európska centrálna banka zvažuje obmedzenie kvantitatívneho uvoľňovania, jedného z nástrojov ekonomického oživenia eurozóny. Spoločná európska mena je silnejšia voči košu mien hlavných obchodných partnerov.

Silnejúce euro robí vrásky Európskej centrálnej banke, Spotrebiteľ zaplatí  za tovar a služby menej,  dovozné ceny budú v eurozóne klesať. Eurozóna sa tak razom môže dostať pod deflačný tlak, ktorému ešte donedávna čelila. Ak bude euro v zhodnocovaní pokračovať, dopyt po tovare z eurozóny klesne, čo spomalí jej hospodársky rast. Istým znamením môže byť posledný vývoj v Nemecku, ktorého vývoz sa v júni neočakávane prepadol, medzimesačne o necelé tri percentá.

Najviac boli posilňujúcim eurom postihnutí exportéri, a to predovšetkým s významným vývozom do USA. Z veľkých európskych spoločností, ktorých akcie sa obchodujú na burze, najviac strácali farmaceutické firmy, nasledované výrobcami spotrebného tovaru. Podiel ich predajov v eurozóne nepresahoval štvrtinu celkových tržieb a vývoz do USA presahoval 50 %.

Obavy prichádzajú v čase, keď šéfovia Európskej centrálnej banky uvažujú o obmedzení kvantitatívneho uvoľňovania, ktoré je považované za kľúčový nástroj a faktor hospodárskeho oživenia v eurozóne. Prezident ECB Mario Draghi zároveň stojí pred neľahkou úlohou presvedčiť "jastrabov" o tom, že akýkoľvek neuvážený krok centrálnej banky by mohol byť kontraproduktívny. Draghi už musel v minulosti vysvetľovať, prečo ECB pristúpila k zníženiu intervenčných nákupov aktív na 60 miliárd eur mesačne, hoci sa inflácia stále nachádza pod jej dvojpercentným cieľom.

Tendencia eura k posilňovaniu pozíciu prezidenta ECB ešte viac komplikuje. Na jednej strane sa ako logický krok ponúka menový impulz zosilniť, na strane druhej by si tým Európska centrálna banka prakticky vystrieľal všetok arzenál pre prípad, kedy by sa eurozóna dostala do vážnejších hospodárskych ťažkostí. Analytici sú presvedčení, že ECB sa svojím rozhodnutím o zmene objemu kvantitatívneho uvoľňovania počká až do svojho zasadnutia, ktoré je naplánované na 26. októbra. Na septembrovom sa vraj neudeje nič. "Posilnenie eura komplikuje Európskej centrálnej banke život, lebo sa jej bude zle vysvetľovať, keď kvantitatívne uvoľňovanie obmedzí," povedal pre denník Financial Times Frederik Ducrozet, analytik Pictet Asset Management. "Je tu vysoká pravdepodobnosť, že 7. septembra k žiadnej zmene nedôjde," dodal.

Investori ale očakávajú priškrtenie menovej politiky čoraz viac. ECB vraj k takémuto kroku pristúpi ďaleko pravdepodobnejšie, než keby sa v podobnej situácii nachádzal americký Fed. Mnohí sú tiež presvedčení, že ak by ECB v nákupoch aktív pokračovala, čoskoro by musela ešte viac uvoľniť svoje pravidlá pre to, čo vlastne môže kupovať. Inak by sa totiž mohlo stať, že už by nebolo čo nakupovať.

Svoju úlohu v očakávaní zohral aj Draghiho nedávny prejav, ktorý si investori vysvetlili, ako ohlásenie konca kvantitatívneho uvoľňovania. ECB trvá na tom, že Draghiho slová boli zle pochopené.

Septembrová predpoveď ECB zrejme ukáže, že inflácia v roku 2018 oproti pôvodným predpovediam klesne. Príčinou bude práve silnejúce euro. Z tohto pohľadu je pre budúci ráz menovej politiky dôležitá predikcia na rok 2019, kedy sa dá očakávať návrat k dvojpercentnému cieľu s tým, že by mal hospodársky rast zosilnieť. "Európska centrálna banka môže oznámiť, že trh práce a investičná nálada sa zlepšili natoľko, že zrýchlenie hospodárskeho rastu nezabráni ani silnejšia mena," povedal Ducrozet. "Či na to trh zareaguje, sa uvidí," dodal.

Podľa Kena Wattreta, investičného analytika výskumnej agentúry TS Lombard, sa investori budú riadiť širším kontextom. Podľa neho je súčasná menová politika ECB, ktorá zahŕňa aj záporné úrokové sadzby, uvoľnená ako nikdy v histórii. A tak to vraj aj v strednodobom horizonte ešte zostane. "Aj keby žiadne kvantitatívne uvoľňovanie nikdy nebolo, súčasná politika ECB je extrémne akomodatívna," povedal Wattret pre Financial Times.

Súvisiace články

Aktuálne správy