Kurz eura vzrástol až na 1,1835 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny dnes citeľne profitoval zo správy o vývoji inflácie v USA. Kurz eura popoludní vzrástol až na 1,1835 USD/EUR. Spoločná mena neskôr stratila časť ziskov a neskoro popoludní sa predávala po 1,1805 USD.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1765 (vo štvrtok: 1,1732) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8500 (0,8523) eura.
Na dianie na devízovom trhu mali dnes výrazný vplyv údaje z ekonomiky USA. Správa o vývoji inflácie v júli ukázala, že cenové tlaky zostávajú slabé. Spotrebiteľské ceny v USA v júli medzimesačne vzrástli o 0,1 % a medziročne o 1,7 %. Medziročne dosiahla jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú kolísavé ceny potravín a energií, takisto 1,7 %.
Slabá inflácia znamená, že experti začínajú uvažovať o tom, či americká centrálna banka (Fed) nepočká dlhšie, než sa doteraz predpokladalo, s ďalším zvyšovaním úrokových sadzieb. To malo negatívny vplyv na dolár, ktorý sa dostal pod tlak.
Verbálny konflikt medzi USA a Severnou Kóreou sa ešte viac vyhrotil, čo spôsobilo prinajmenšom dočasnú nervozitu na finančných trhoch. Preto sa zvýšil dopyt po menách považovaných za bezpečný prístav pre investície, ako sú švajčiarsky frank alebo japonský jen, ktoré však neskôr opäť mierne oslabili. Experti Commerzbank navyše pochybujú, že jen môže byť v tejto situácii považovaný za bezpečný prístav vzhľadom na geografickú blízkosť Japonska k Severnej Kórei. Nákup jenov v neistých časoch je však tradičnou schémou správania sa na devízovom trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy