Rast spotrebiteľských cien v Nemecku sa v júli zrýchlil na 1,7 %

Spotrebiteľské ceny v Nemecku zaznamenali v júli mierne zrýchlenie rastu na 3-mesačné maximum, k čomu prispelo zvýšenie cien energií. Informoval o tom nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý zverejnil konečné údaje.
Spotrebiteľské ceny vzrástli v júli medziročne o 1,7 %. Mierne tak zrýchlili tempo rastu oproti júnu, keď medziročný rast dosiahol 1,6 %. Júlová inflácia je tak najvyššia od apríla tohto roka, pričom údaj je potvrdením predbežného odhadu Destatisu, ktorý úrad zverejnil 28. júla.
Aj jadrová inflácia, teda bez započítania nestabilných cien potravín a energií, dosiahla v júli 1,7 %.
Ceny potravín sa medziročne zvýšili o 2,7 % oproti 2,8-% rastu v predchádzajúcom mesiaci. Na rozdiel od spomalenia rastu cien potravín, ceny energií sa zvýšili, a to o 0,9 %. Na porovnanie, v júni zaznamenali stagnáciu.
Na medzimesačnej báze sa rast spotrebiteľských cien v júli zdvojnásobil na 0,4 % oproti júnovému rastu o 0,2 %. Aj v tomto prípade výsledok znamená potvrdenie predbežného odhadu Destatisu z konca júla. V medzimesačnom porovnaní tak spotrebiteľské ceny v Nemecku vzrástli druhý mesiac po sebe.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien vzrástol minulý mesiac medziročne o 1,5 %, rovnakým tempom ako v júni. Medzimesačne sa harmonizované spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,4 %. V obidvoch prípadoch to znamená potvrdenie predbežného odhadu štatistického úradu z 28. júla.

Súvisiace články

Aktuálne správy