Podľa Únie hydinárov Slovenska je kontrola stravovacích zariadení nedostatočná, čo potvrdil aj prípad 21 balení vajec kontaminovaných pesticidom, ktoré našli kontrolóri vo Vrbovom.
Kontrola stravovacích zariadení by mala byť v kompetencii Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠPVS). Myslia si to zástupcovia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS), podľa ktorých je úroveň kontroly v týchto zariadeniach nedostatočná. Hydinári tým reagujú na kauzu dovezených vajec kontaminovaných pesticídom.
V stredu Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR potvrdilo, že kontrolóri z ŠVPS našli vo veľkosklade pre gastronomické zariadenia vo Vrbovom 21 balení uvarených a olúpaných vajec, ktoré obsahovali pesticid fipronil. Vajcia boli dodané na Slovensko z Holandska cez viacero krajín.
„V konečnom dôsledku na to dopláca spotrebiteľ, ktorý je v stravovacích zariadeniach odkázaný na potraviny, neraz ohrozujúce jeho zdravie. A to nemusia byť v tomto prípade len samotné konzumné vajcia, ale aj výrobky z nich – vaječné hmoty, majonéza a podobne,“ uviedol riaditeľ ÚHS Daniel Molnár.
Hydinári zároveň pripomínajú, že Slovensko je pri produkcii vajec sebestačné a odberateľ má záruku kvality a zdravotnej nezávadnosti na rozdiel od dovozových vajec, ktoré sprevádzajú rôzne škandály. „A kým sa dostanú na Slovensko precestujú polovicu Európy, pričom dátum znášky v takýchto prípadoch málokoho zaujíma,“ upozornil Molnár.