Stravovacie zariadenia by mala podľa hydinárov kontrolovať ŠVPS

Podľa Únie hydinárov Slovenska je kontrola stravovacích zariadení nedostatočná, čo potvrdil aj prípad 21 balení vajec kontaminovaných pesticidom, ktoré našli kontrolóri vo Vrbovom.

Kontrola stravovacích zariadení by mala byť v kompetencii Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠPVS). Myslia si to zástupcovia Únie hydinárov Slovenska (ÚHS), podľa ktorých je úroveň kontroly v týchto zariadeniach nedostatočná. Hydinári tým reagujú na kauzu dovezených vajec kontaminovaných pesticídom.

V stredu Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR potvrdilo, že kontrolóri z ŠVPS našli vo veľkosklade pre gastronomické zariadenia vo Vrbovom 21 balení uvarených a olúpaných vajec, ktoré obsahovali pesticid fipronil. Vajcia boli dodané na Slovensko z Holandska cez viacero krajín.

„V konečnom dôsledku na to dopláca spotrebiteľ, ktorý je v stravovacích zariadeniach odkázaný na potraviny, neraz ohrozujúce jeho zdravie. A to nemusia byť v tomto prípade len samotné konzumné vajcia, ale aj výrobky z nich – vaječné hmoty, majonéza a podobne,“ uviedol riaditeľ ÚHS Daniel Molnár.

Hydinári zároveň pripomínajú, že Slovensko je pri produkcii vajec sebestačné a odberateľ má záruku kvality a zdravotnej nezávadnosti na rozdiel od dovozových vajec, ktoré sprevádzajú rôzne škandály. „A kým sa dostanú na Slovensko precestujú polovicu Európy, pričom dátum znášky v takýchto prípadoch málokoho zaujíma,“ upozornil Molnár.

Súvisiace články

Aktuálne správy