Chudoba na úrovni 1415 dolárov mesačne: Kanadské Ontário spúšťa najväčší test základného príjmu

, coha.org;basicincomecanada.org Foto: thinkstock;SITA/AP

Kanadská provincia Ontário vyskúša takzvaný nepodmienečný základný príjem pre štyritisíc ľudí. Sociálny experiment vyjde na milióny dolárov. napriek všetkým obmedzeniam, ide o výrazne rozsiahlejšie projekt než ten fínsky, ktorý odštartoval na začiatku roka.

Projekt pobeží v štyroch častiach kanadskej provincie Ontário. V oblasti Thunder Bay už ľudia peniaze dostávajú, v ďalších prebiehajú posledné registrácia účastníkov. Do jesene sa projekt nepodmienečného príjmu rozbehne naplno a peniaze budú dostávať štyri tisícky vybraných Kanaďanov. Experiment by mal trvať tri roky a jeho rozpočet dosiahne 150 miliónov kanadských dolárov, čím svojou veľkosťou viac ako päťkrát presiahne podobný fínsky projekt, ktorý bol spustený v januári. Kanadský pokus je doposiaľ najväčším v krajinách OECD zameraným na otestovanie základného príjmu, pravidelnej dávky, na ktorú má nárok každý bez ohľadu na vek, výšku príjmov alebo ochotu pracovať. Základný príjem má vo svojej rýdzej podobe nahradiť všetky sociálne príjmy a pomôcť tak okrem iného znížiť byrokraciu.

Prvé výsledky experimentu očakáva vláda v roku 2020. Cieľom je napríklad zistiť, či a ako sa zmenia pracovné návyky vybraných ľudí.

Celý projekt sa od toho, ako je bežne základný príjem vnímaný, v niektorých veciach líši.

Samostatne žijúci človek dostane mesačne základný príjem vo výške 1415 kanadských dolárov, čo v krajine zodpovedá približne 34 percentám priemernej mzdy a považuje sa za hranicu chudoby. Túto sumu mu vyplatia iba v prípade, ak nemá žiadne iné príjmy. Ak si k tomu zarobí ďalších 1415 dolárov, základný príjem sa mu zníži o polovicu. V prípade ľudí s trvalými zdravotnými problémami sú ale isté výnimky, napríklad majú nárok na 500 dolárov mesačne navyše.

Ak spolu žije pár, dostane dohromady nižšiu sumu ako dvaja jednotlivci, 2002,25 kanadského dolára nmesačne. Zároveň výška základného príjmu závisí od toho, koľko si daný človek peňazí zarobí. Za každý dolár z platu mu zníži základný príjem o 50 centov. Výskumníci tiež zámerne vybrali iba nízkopríjmové osoby od 18 do 64 rokov. Navyše pri základnom príjme neprídu, aspoň v tomto pilotnom programe, o všetky sociálne dávky. Napríklad dávky na deti zostanú.

Napriek všetkým obmedzeniam ide o výrazne rozsiahlejší projekt ako je ten fínsky, v ktorom vláda dvom tisíckam ľudí vypláca 560 eur mesačne, čo zodpovedá približne 17 percentám priemernej hrubej fínskej mzdy.

Experiment so základným príjmom zatiaľ v Kanade spúšťa len provincia Ontario, záujem už prejavil aj Quebec a Ostrov princa Edwarda. Skúsenosť s podobným projektom má kanadská provincia Manitoba, kde v roku 1974 odštartoval experiment s tisíckou obyvateľov mesta Dauphin. Tí poberali nepodmienenú dávku zodpovedajúcu dnešnému projektu v Ontáriu. I tu platilo pravidlo, že každý zarobený dolár znamenal o 50 centov nižšiu dávku.

Súvisiace články

Aktuálne správy