Česká medziročná inflácia sa v júli zrýchlila

Spotrebiteľské ceny v krajine v júli medziročne stúpli o 2,5 %, v júni boli medziročne vyššie o 2,3 %.

České spotrebiteľské ceny v júli medzimesačne stúpli o 0,5 percenta. Išlo hlavne o výsledok zvýšenia cien v segmente rekreácia a kultúra, v segmente potraviny a nealkoholické nápoje a v segmente alkoholické nápoje a tabak. Medziročná inflácia v krajine bola v júli na úrovni 2,5 percenta, čiže sa zrýchlila v porovnaní s júnom, kedy bola vo výške 2,3 percenta. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Medzimesačný rast cien v segmente rekreácia a kultúra spôsobilo zdraženie dovoleniek s komplexnými službami o 12,6 percenta. V segmente potraviny a nealkoholické nápoje zdraželi hlavne syry (3,5 %), zelenina (2,9 %) a nealkoholické nápoje (1,3 %). Zvýšili sa aj ceny piva (3,6 %) a liehovín (1,4 %). Zlacneli však odevy, a to o 2,1 percenta, obuv o 2,8 percenta a pohonné hmoty o 2,1 percenta. Tovary celkovo medzimesačne zdraželi o 0,2 percenta a ceny služieb sa zvýšili o 0,9 percenta.

Na medziročné zvyšovanie celkovej cenovej hladiny mali v ČR v júli najväčší vplyv ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktoré stúpli o 5,8 percenta. Ceny osobných automobilov sa medziročne zvýšili o 3,8 percenta. Klesli však ceny mobilných telefónov, a to o 14,6 percenta, pohonné hmoty zlacneli o 0,1 percenta. Celkovo tovary medziročne zdraželi o 2,1 percenta a ceny služieb sa zvýšili o 3,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy