Rast spotrebiteľských cien v Číne sa v júli mierne spomalil

Spotrebiteľské ceny v Číne vzrástli minulý mesiac medziročne o 1,4 % a nečakane tak spomalili tempo rastu. Ukázali to dnes zverejnené údaje čínskeho štatistického úradu.
Údaje mierne zaostali za odhadmi ekonómov. Tí očakávali, že spotrebiteľské ceny vzrastú o 1,5 %, teda v rozsahu, v akom sa zvýšili v júni. Pod slabší rast cien sa podpísal pokračujúci pokles cien potravín a spomalenie rastu cien nepotravinových produktov.
Ceny potravín klesli v júli medziročne o 1,1 % po 1,2-% poklese v predchádzajúcom mesiaci. Ceny nepotravinových výrobkov síce opäť vzrástli, tempo rastu však bolo miernejšie, než v júni. Vtedy sa zvýšili o 2,2 %, v júli rast dosiahol 2 %.
Na medzimesačnej báze sa spotrebiteľské ceny v Číne vrátili k miernemu rastu. Vzrástli o 0,1 % po poklese o 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci.
Štatistický úrad zverejnil aj údaje o vývoji cien výrobcov. Ako oznámil, v júli sa medziročne zvýšili o 5,5 %, teda rovnakým tempom ako v júni. Ekonómovia však očakávali, že rast sa zrýchli na 5,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy