Rast ekonomiky eurozóny aj celej EÚ sa zrýchlil

Hospodárstvo eurozóny aj celej Európskej únie v druhom štvrťroku medzikvartálne zhodne vzrástlo o 0,6 %, v predošlom štvrťroku eurozóna aj EÚ posilnili zhodne o 0,5 %.

Sezónne upravený hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny aj celej 28-člennej Európskej únie v druhom kvartáli tohto roka oproti predchádzajúcemu štvrťroku posilnili zhodne o 0,6 percenta. Vyplýva to z predbežného rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý o tom informoval v utorok. Medzikvartálne tempo ekonomického rastu ekonomiky eurozóny aj celej EÚ sa tak v porovnaní s predošlým štvrťrokom zrýchlilo. Počas januára až marca sa totiž ekonomika eurozóny aj celej EÚ oproti predchádzajúcemu kvartálu zväčšila zhodne o 0,5 percenta.

Medziročne ekonomika eurozóny počas apríla až júna podľa sezónne upravených údajov posilnila o 2,1 percenta. Sezónne upravený HDP celej EÚ sa v druhom kvartáli medziročne zväčšil o 2,2 percenta. Medziročný rast HDP eurozóny sa tak zrýchlil z úrovne 1,9 percenta v prvom štvrťroku. Medziročné tempo rastu HDP celej EÚ sa tiež zrýchlilo, keďže za za január až marec bolo na úrovni 2,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy