Americká centrálna banka ponechala úrokové sadzby na nezmenenej úrovni

Americká centrálna banka ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni. Potvrdila tak očakávania analytikov, podľa ktorých Federálny rezervný systém (Fed) po zvýšení úrokovej sadzby minulý mesiac s ďalším zvyšovaním počká.
Po dvojdňovom zasadnutí menového výboru Fedu centrálna banka v stredu večer (26.7.) oznámila, že hlavná úroková sadzba zostáva v pásme od 1 % do 1,25 %. Na túto úroveň ju zvýšila v júni, keď sadzbu posunula o 0,25 percentuálneho bodu. Júnové zvýšenie hlavnej úrokovej sadzby bolo celkovo tretie od decembra minulého roka. Medzitým banka zvýšila sadzbu ešte v marci.
Fed zároveň uviedol, že v prípade pokračovania stabilného tempa rastu ekonomiky „relatívne skoro“ začne s obmedzovaním svojho portfólia dlhopisov. S nákupom dlhopisov začala centrálna banka v roku 2008 po nástupe svetovej finančnej krízy. Cieľom bolo podporiť ekonomiku.
Fed zároveň uviedol, že aj naďalej počíta s „postupným“ zvyšovaním úrokových sadzieb. Viacerí ekonómovia však predpokladajú, že k ďalšiemu zvýšeniu nedôjde skôr ako koncom tohto roka a nemálo z nich sa domnieva, že ak sa inflácia nezrýchli, ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb sa dá očakávať najskôr v roku 2018.

Súvisiace články

Aktuálne správy