Dôvera v českú ekonomiku v júli mierne stúpla

Celková dôvera v českú ekonomiku sa v júli mierne zlepšila. Súhrnný indikátor dôvery oproti júnu posilnil o 0,6 bodu na hodnotu 97,7 bodu. Ukazovateľ nálady spotrebiteľov sa v porovnaní s predošlým mesiacom trochu zhoršil, a to o 0,5 bodu na 105,7 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov však medzimesačne posilnil o 0,9 bodu na úroveň 96,1 bodu. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Nálada v českom priemyselnom sektore sa opäť zlepšila. Ukazovateľ dôvery vzrástol o 1,9 bodu na 96,2 bodu. Predstavitelia českého priemyslu totiž očakávajú, že v najbližších troch mesiacoch sa zrýchli tempo rastu výroby. Dôvera v sektore obchodu Českej republiky v júli mierne vzrástla. Index dôvery posilnil o 0,3 bodu na 100,4 bodu. Predstavitelia obchodných podnikov očakávajú, že ich ekonomická situácia sa v nasledujúcich troch mesiacoch v podstate nezmení, ale predpokladajú jej zlepšenie v najbližších šiestich mesiacoch.

Aj dôvera v českom odvetví služieb vrátane bankového sektora sa v júli medzimesačne mierne zvýšila a ukazovateľ, ktorý ju mapuje, stúpol o 0,4 bodu na 97,4 bodu. V najbližších troch mesiacoch sa totiž podľa názoru podnikateľov v obchode mierne zlepší celková ekonomická situácia ich firiem. V odvetví stavebníctva sa však dôvera podnikateľov v ekonomiku oproti júnu zhoršila. Indikátor dôvery klesol o 3,6 bodu na 78,1 bodu. Podľa stavebných firiem sa ich súčasná ekonomická situácia oproti júnu trochu zhoršila a očakávania na nasledujúce tri mesiace sa v porovnaní s júnom nezmenili.

Súvisiace články

Aktuálne správy