Produkcia stavebného sektora v eurozóne v máji klesla

Produkcia stavebného sektora v eurozóne sa v máji 2017 v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom a po úprave o sezónne vplyvy znížila o 0,7 %. A v celej Európskej únii (EÚ) klesla o 1,1 %. Oznámil to dnes európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom prvom odhade.
Na ilustráciu, v apríli sa výkon stavebného sektora v eurozóne zvýšil medzimesačne o 0,3 % a v EÚ o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní stavebná produkcia v máji vzrástla, a to v eurozóne o 2,6 % a v EÚ o 2,5 %.
Hlavným dôvodom májového medzimesačného zníženia stavebnej produkcie v eurozóne bol pokles produkcie inžinierskych stavieb o 0,9 % a pozemných stavieb o 0,6 %. V EÚ sa májová produkcia inžinierskych aj pozemných stavieb znížila zhodne o 1,1 %.
Spomedzi členských štátov, ktoré Eurostatu dodali údaje za máj, najvýraznejší medzimesačný pokles stavebnej produkcie zaznamenali Slovinsko (-10,6 %), Švédsko (-7,1 %) a Slovensko (-4,9 %) a najvyšší nárast Maďarsko (7,6 %), Bulharsko (3,6 %) a Taliansko (2,7 %).
Pod medziročný nárast výkonu stavebného sektora v máji sa podpísalo zvýšenie produkcie inžinierskych stavieb v eurozóne o 2,8 % a pozemných stavieb o 2,5 % a v prípade EÚ nárast pozemných stavieb o 2,9 % a inžinierskych o 1,6 %.
Najstrmší medziročný nárast stavebnej produkcie v rámci EÚ zaznamenali v máji Maďarsko (35,3 %) a Bulharsko (11,9 %) a najväčší pokles Rumunsko (-16,7 %), Španielsko (-5,6 %) a Slovensko (-2,1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy