S&P zlepšila výhľad ratingu Mexika z negatívneho na stabilný

Medzinárodná agentúra Standard & Poor's (S&P) Global Ratings zvýšila výhľad ratingu Mexika z negatívneho na stabilný a odôvodnila to zlepšením stavu jeho dlhu.

Medzinárodná agentúra Standard & Poor’s (S&P) Global Ratings zvýšila výhľad ratingu Mexika z negatívneho na stabilný a odôvodnila to zlepšením stavu jeho dlhu. Agentúra zároveň potvrdila Mexiku rating úverovej spoľahlivosti na úrovni BBB+.
Toto hodnotenie podľa nej odzrkadľuje výsledky opatrnej fiškálnej a menovej politiky, ktorá pomohla krajine zmierniť deficit verejných financií, a tiež nízku infláciu.
„Zmena výhľadu odráža zníženie rizika, že priama dlhová záťaž vlády spolu s naším budúcim hodnotením potenciálnych podmienených záväzkov (najmä nefinančných verejných podnikov) by mohli v priebehu nasledujúcich 24 mesiacov podstatne zhoršiť celkové hodnotenie dlhu,“ uviedla S&P.
Agentúra ďalej uviedla, že promptná reakcia mexických úradov na nedávne otrasy znížila dovtedajšie rýchle tempo kumulovania dlhov a pomohla stabilizovať vláde dlhovú záťaž.
Predpovedá, že dlh vlády v Mexiku sa v tomto a nasledujúcom roku bude pohybovať okolo úrovne 45 % hrubého domáceho produktu (HDP) a udrží sa pod úrovňou 50 % HDP aj v nasledujúcich dvoch rokoch.
S&P očakáva, že deficit verejných financií Mexika dosiahne v roku 2017 3,3 % alebo bude o niečo nižší.

Súvisiace články

Aktuálne správy