EPH kupuje od firmy Centrica elektrárne Langage a South Humber Bank

Energetický a průmyslový holding, a. s., (EPH) kupuje britské elektrárne Langage a South Humber Bank od spoločnosti Centrica. Informoval o tom dnes riaditeľ marketingu a komunikácie EPH Daniel Častvaj.

"Spoločnosť Centrica schválila predaj svojich paroplynových (tzv. CCGT) elektrární Langage a South Humber Bank s celkovým inštalovaným výkonom 2,3 gigawattu (GW). Kupujúcim je spoločnosť EP UK Investments Ltd (EP UK), ktorá za tieto aktíva zaplatí 318 miliónov GBP v hotovosti, okrem obvyklého prevádzkového kapitálu a ostatných cenových úprav. EP UK je plne kontrolovaná spoločnosťou EP Power Europe, a. s., (EPPE) a EPPE je dcérskou spoločnosťou EPH.

"Ide o významnú akvizíciu v rámci stratégie zvyšovania našej výrobnej kapacity na britskom trhu. Dve paroplynové elektrárne doplnia naše súčasné britské portfólio elektrární Eggborough a Lynemouth a náš rozvojový projekt Eggborough CCGT," povedal predseda predstavenstva EPH Daniel Křetínský.
Transakcia podlieha schváleniu protimonopolných úradov. Očakáva sa, že bude dokončená v druhej polovici tohto roku.

Elektrárne skupiny EPH ročne generujú viac ako 100 terawattov (TWh) elektrickej energie, čo ich v tomto ukazovateli radí na siedme miesto v Európe.
Vo Veľkej Británii EPH už vlastní dve uhoľné elektrárne, a to Eggborough a Lynemouth. V areáli elektrárne Eggborough spoločnosť pripravuje výstavbu novej plynovej elektrárne s výkonom až 2500 MW. Elektráreň Lynemouth prechádza konverziou na spaľovanie biomasy, s cieľom znížiť emisie NOx, SO2, prachu a CO2. Očakáva sa, že elektráreň bude vyrábať približne 2,3 TWh elektriny pri nízkych emisiách uhlíka.

EPH je stredoeurópskou energetickou skupinou, ktorá vlastní a prevádzkuje zariadenia v Českej republike, na Slovensku, v Nemecku, Taliansku, Veľkej Británii, Maďarsku a Poľsku. Ide o integrovanú skupinu pokrývajúcu reťazec od ťažby hnedého uhlia cez výrobu elektriny a tepla až po distribúciu elektriny a tepla. Spoločnosti, ktoré sú súčasťou EPH, zamestnávajú asi 25.000 pracovníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy