Medziročná inflácia v eurozóne v máji spomalila na 1,4 %

Medziročná inflácia v eurozóne v máji spomalila na úroveň 1,4 % z aprílových 1,9 %. V rámci celej Európskej únie bola medziročná inflácia na úrovni 1,6 %, čo tiež predstavuje pokles z aprílovej hodnoty 2 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku inflácia v máji zrýchlila tempo medziročného rastu na 1,1 % po aprílovom zvýšení o 0,8 %.

Najnižšiu nulovú medziročnú infláciu v máji evidovalo Írsko. Nasledovali Rumunsko (0,5 %) a Dánsko s Holandskom (zhodne 0,7 %). Najvyššiu medziročnú infláciu mali v Estónsku (3,5 %), v Litve (3,2 %) a vo Veľkej Británii (2,9 %).

V rámci eurozóny medziročnú infláciu smerom nahor posunulo najmä zdraženie pohonných látok, ktoré k nej prispelo hodnotou 0,19 percentuálneho bodu (pb). Nasledovali ubytovacie služby, ktoré inflácii pridali 0,07 pb a vykurovacích olejov s príspevkom na úrovni 0,06 pb.

Nadol celkovú infláciu v eurozóne posúvalo najmä zníženie cien telekomunikácií s dopadom na úrovni – 0,10 pb a zlacnenie odevov, ktoré jej ubralo 0,06 pb.

Súvisiace články

Aktuálne správy