Ceny amerických producentov v máji stagnovali

Po raste v apríli zaznamenali ceny amerických výrobcov v máji medzimesačne stagnáciu. V medziročnom porovnaní vzrástli, k čomu prispelo najmä zvýšenie cien benzínu a zemného plynu, tempo rastu sa však mierne spomalilo.
Americké ministerstvo práce oznámilo, že index cien výrobcov sa v máji oproti aprílu nemenil. Na porovnanie, v apríli sa ceny producentov medzimesačne zvýšili o 0,5 %. Dôvodom májovej stagnácie je skutočnosť, že rast cien v službách bol vykompenzovaný poklesom cien energií a potravín.
Výsledok tak zaostal za odhadmi ekonómov. Tí počítali v máji len so spomalením tempa rastu, ktoré očakávali na úrovni 0,1 %. Jadrové ceny výrobcov, ktoré nezahrňujú nestabilné ceny potravín a energií, zaznamenali v máji medzimesačný rast o 0,3 %. To znamená mierne spomalenie tempa rastu, keď v apríli rast dosiahol 0,4 %. Na druhej strane, ekonómovia počítali s ešte výraznejším spomalením rastu a očakávali, že rast bude predstavovať iba 0,2 %.
V medziročnom porovnaní sa ceny výrobcov v USA zvýšili v máji o 2,4 % po 2,5-% raste v predchádzajúcom mesiaci. Čo sa týka jadrových cien producentov, v medziročnom porovnaní zaznamenali rast o 2,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy