Rolexky, spodná bielizeň aj darčekové poukážky: V Číne vydražili úplatky štátnych zamestnancov

, QZ Foto:SITA/AP

Protikorupčná kampaň iniciovaná čínskym prezidentom Xi Jinpingom na konci roka 2012 vyústila do zatýkania a súdnych procesov. V rámci nej boli štátni úradníci vyzvaní, aby odovzdali štátu svoje drahé darčeky, ktoré získali nelegálnym spôsobom.

Na nedávnej veľkej aukcii sa dražili predmety rôzneho druhu. Skutočne zvláštna škála rôznych úplatkov, od hodiniek značky Rolex, až po spodnú bielizeň, pyžamá a darčekové karty na uplatnenie zľavy pri nákupe. Na aukcii v čínskom meste Wuhan si v sobotu 10. Júna sa podľa miestnych novín Chutian Metropolis Daily zišlo približne 280 záujemcov a vyzbieralo sa okolo 994 000 juanov (asi 130 000 eur).

Istý muž, ktorý si želal zostať v anonymite, si kúpil hodinky Rolex za 40 000 jüanov (asi 5250 eur) a hodinky Cartier za 32 000 juanov (asi 4200 eur). Darčeková poukážka do siete Walmart s hodnotou 1380 juanov (181 eur) bola predaná spolu s dvomi ďalšími darčekovými poukážkami za 2300 juanov (301 eur).

Aukčná spoločnosť Hubei Integrity Auction Company ponúkla do dražby viac ako 500 položiek a jej generálna riaditeľka sa vyjadrila, že firma neručí za pravosť výrobkov. "Všetci zákazníci musia byť osobne prítomní, aby mohli urobiť ponuku. Mnohí sa zdali byť profesionálnymi kupcami. Niektoré výrobky sú skladované viac ako 10 rokov."

Ľudia na internete sa pýtali, kto má toľko peňazí, aby sa mohol zúčastniť dražby. "Môže sa obyčajný človek vôbec odvážiť kúpiť niečo z tejto ponuky?" Pýta sa užívateľ sociálnej siete Weibo. Iní sa vyjadrili, že predaj úplatkov nie je napredovaním v boji proti korupcii. "Dá sa zistiť, kto daroval tieto predmety do dražby? Alebo či úradníci, ktorí ich odovzdali, prišli o svoje miesto?"

Aukcie, ako je táto, sa v Číne pravidelne opakujú v poslednom desaťročí, ale ich intenzita  ostatných rokoch rastie.  Len cez Hubei Integrity, ktorá sa podieľala na dvoch aukciách, sa podarilo vyzbierať viac ako pol milióna dolárov do štátnej pokladnice. V novembri Hubei Integrity usporiadala dražbu vo Wuhan s miestnym protikorupčným oddelením Komunistickej strany a mestským finančným úradom. Na tejto aukcii sa predalo celkovo 222 položiek vrátane 690 darčekových poukážok v hodnote 880 000 jüanov (115400 eur), uviedli štátne médiá.

Ale výkonná riaditeľka aukčnej spoločnosti tvrdí, že takéto aukcie pomaly skončia. "Veľká aukcia, ako bola tá júnová, sa pravdepodobne už nebude opakovať. Som presvedčená, že keď naša strana pokračuje v sprísňovaní disciplíny, bude aj menej úplatkov."

Súvisiace články

Aktuálne správy