Bitcoin padá, rovnako ako servery obchodníkov s digitálnou menou

, CNBC;E15 Foto: SITA/AP

Bitcoin najskôr dosiahol úroveň 3000 dolárov, v pondelok popoludní však náhle poklesol a zmazal približne 500 dolárov svojej hodnoty. Rovnako šli dole aj americké technologické akcie.

Bitcoin v pondelok náhle prudko klesol, v dôsledku zvýšených obáv, že systém mladých digitálnych mien rastie príliš rýchlo. Aj hlavné americké akcie v oblasti technológií klesli po obavách, že sektor rástol na neudržateľnú úroveň.

"Vidíme, že chamtivosť sa prejavuje v plnom prúde," povedal William Mougayar, autor knihy Business Blockchain: Sľub, prax a aplikácia ďalšej technológie internetu. "To nie je dobré pre celý ekosystém. Nakoniec preváži niečo normálnejšie."

Bitcoin sa vyšplhal nad psychologicky kľúčovú hodnotu 3000 dolárov a dosiahol rekord 3 041,36 dolárov, podľa informácií z CoinDesku. Za ziskom treba vidieť hlavne to, že niekoľko významných čínskych bitcoinových búrz po dlhšej prestávke umožnilo prístup k tejto kryptomene. Avšak, ostrý posun v pondelok popoludní ukázal, nakoľko je digitálna mena volatilná. Bitcoin náhle klesol o viac ako 16 percent za deň na 2532,87 dolára a potom sa mierne zotavil. Ako ukázali údaje CoinDesk, digitálna mena sa vrátila k obchodovaniu približne za 2721 dolárov krátko po 9:00 ráno.

Dokonca aj po pondelkovom poklese dosiahol Bitcoin medziročný nárast o viac ako 150 percent. Mena prvýkrát dosiahla úroveň 2000 USD 20. mája.

Bitcoinová platforma Coinbase musel a v pondelok urobiť tlačové vyhlásenie, že "stránka coinbase  momentálne zaznamenáva natoľko vysokú návštevnosť, že sa zákazníkom objaví „hláška“, že stránka je nedostupná. Ale za pár hodín burza aktualizovala vyhlásenie s tým, že "identifikovala a vyriešila problém spôsobený vysokou návštevnosťou".

Spoločnosť Coinbase zaznamenala podľa Cryptocompare takmer 17 percent obchodovaného objemu bitcoinov denominovaného v amerických dolároch. Už koncom mája zaznamenala výpadky z dôvodu "bezprecedentnej prevádzky a obchodovania".

Ani ďalšia burza, BTC sa neobišla bez komplikácií. V jej prípade šlo o útoky typu Denial-of-Service alebo DDoS. BTC pokrýva približne 6 percent obchodov s bitcoinmi v amerických dolároch.

Niekoľko expertov z oblasti digitálnej meny už poukázalo na masívny nárast finančných prostriedkov na nový blockchainový projekt, vo fonde Bancor bolo v pondelok už 153 miliónov dolárov, čo je rekordne vysoká suma za produkt, ktorý je stále len v raných testovacích fázach. Bitcoin aj ethereum, čo je ďalšia digitálna mena, začali v pondelok klesať v momente, keď sa spustilo obchodovanie s Bancor.


 

Po piatkovom prepade akcií spoločnosti Apple a politických udalostiach v Európe sa technologické firmy a trhy ocitli v neistote. Mnohí investori sa rýchlo zbavujú svojich podielov vo firmách, obávajú sa rozsiahlejšej krízy. Strata na akciách Applu bola najväčšia za viac ako rok, ako prvé začali klesať akcie amerických technologických spoločností. Prepad zažil už v piatok index Nasdaq 100, v pondelok na situáciu zareagovali trhy po celom svete. Indexy ťahali dole predovšetkým spoločnosti ako Samsung, čínsky Tencent alebo holandský holding ASML, ktorý v priebehu pondelka stratil 3,75 percenta. Z ďalších európskych spoločností klesol napríklad francúzsko-taliansky výrobca čipov STMicroelectronics, ktorého akcie sa prepady o viac ako osem percent.

Podobne zareagoval aj technologický index trhu .SX8P, ktoré sa prepadol o viac ako 3,3 percenta, čo znamená najväčšiu stratu od vlaňajšieho októbra. Index pritom na začiatku júna dosiahol svoje pätnásťročné maximum.

Súvisiace články

Aktuálne správy