Spotrebiteľské výdavky v Británii klesli prvýkrát od roku 2013

Britskí spotrebitelia znížili v máji svoje výdavky prvýkrát od roku 2013. Boli totiž opatrní pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa konali 8. júna. Ďalšími faktormi, ktoré k tomu prispeli, bol nárast cien a stagnujúce tempo rastu miezd, uvádza sa v prieskume prevádzkovateľa platobných kariet Visa.
Výdavky domácností v máji medziročne padli o 0,8 % po 0,3-% náraste v predchádzajúcom mesiaci, uviedla firma IHS Markit, ktorá uskutočnila prieskum na objednávku spoločnosti Visa. To bol prvý pokles spotrebiteľských výdavkov vo Veľkej Británii od septembra 2013.
V medzimesačnom porovnaní sa výdavky domácností znížili o 1,9 % po 0,3-% náraste v apríli.
Výsledky prieskumu vychádzajú z britského indexu spotrebiteľských výdavkov spoločnosti Visa, ktorý sa vypočítava na základe údajov o transakciách platobných, kreditných alebo debetných kariet a postihuje spotrebiteľské výdavky naprieč rôznymi platobnými metódami.
Doprava a telekomunikácie a oblečenie a obuv boli dve z ôsmich kategórií, ktoré zaznamenali najprudší pád. Pokles v kategórii oblečenia a obuvi bol najvýraznejší od apríla 2012. Výdavky na domáce potreby sa znížili najviac od marca 2013.
Naopak, najprudší nárast zaznamenali výdavky na zmiešaný tovar. Zvýšili sa tiež výdavky na hotely, reštaurácie a bary rovnako ako na rekreáciu a kultúru.

Súvisiace články

Aktuálne správy