Zákon padajúceho h*vna: Kvôli ECB banky zavádzajú pri vkladoch záporné úroky

, Handelsblatt Foto: SITA/AP;thinkstock

Nemecké banky začali pre svojich klientov zavádzať záporné sadzby. Podľa nemeckého denníka Handelsblatt sa už záporné sadzby aktívnych zostatkov stávajú pravidlom. Mnoho Nemcov tento vývoj zaskočil. Takmer všetky banky si síce už niekoľko rokov účtujú odmeny od veľkých a firemných klientov, avšak zároveň dlho vraveli, že súkromných sporiteľov sa záporné úroky týkať nebudú.

Pred rokom zaviedla Raiffeisenbank v nemeckom Gmund am Tagernsee ako prvá záporné sadzby pre bežné účty s vkladom nad 100 tisíc eur. Týkalo sa to takmer 140 klientov. Nemecké banky vtedy ponáhľali s vyhláseniami, že ide iba o výnimku. Teraz sa však karta obrátila a penále za sporenie sa stáva bežnou praktikou bánk. "Klienti musia počítať s tým, že ich banka za ich úspory už neodmení, ale potrestá," píše denník. Sadzby, ktoré si banky za vklady účtujú, psa pohybujú medzi mínus 0,3 a mínus 0,5 %. Banky ich zaviedli aj na obľúbené sporiace produkty, v niektorých prípadoch je stanovená určitá výška vkladu, na ktorú sa záporné úroky nevzťahujú, inde sa platí už od prvého eura.

Nakoľko je situácia absurdná, opisuje Handelsblatt na príklade banky Volksbank Reutlingen. Tá pri propagácii svojich produktov už nezmieňuje úročenie, ale vyzdvihuje faktor bezpečia. Uložiť svoje peniaze na termínovaný účet je podľa informácií na jej webových stránkach "presne to pravé, keď hľadáte možnosť vkladu bez kurzového rizika". Ale že je forma vkladu s negatívnym úročením pri miere inflácie medzi 1,5 a 2 %, čokoľvek, len nie bezpečná investícia, už banka nespomína. Na otázku denníka banka uviedla, že sa zavedenie záporných sadzieb vzťahuje len na novo otvorené účty. Doterajších klientov sa to vraj "do značnej miery" netýka.

Väčšina bánk síce zavádza záporné sadzby až od určitej hranice vkladu, napríklad od 100 tisíc, 250 tisíc alebo dokonca od 500 tisíc eur, to však neznamená, že drobných sporiteľov sa novinka netýka. Vďaka kreatívnej hre s poplatkami a sadzbami mnohí z nich de facto záporné sadzby platia, aj keď to banka nijako nevykazuje. Mnohé banky totiž v uplynulých mesiacoch značne dvihli bankové poplatky a úrokové sadzby stlačili na minimum, často na 0,0 %. Príkladom môže byť Raiffeisenbank Niederschlesien. Tá na niektoré vklady poskytuje síce ešte nepatrnú úrokovú sadzbu vo výške 0,01 %, podľa porovnávacieho serveru Verivox však vyberá poplatky za vedenie účtu medzi piatimi a 50 eurami, čím sa reálne zúročenie dostáva do negatívnych hodnôt. Celý rad bánk už navyše v ostatnom čase vymýšľa nové kreatívne modely poplatkov za vyberanie z účtu.

"Dá sa hovoriť o trende," hodnotí situáciu Thomas Beutler, finančný expert spolku spotrebiteľov Verbraucherzentrale Saarland. "Nízka úroveň sadzieb sa vlečie a banky tým trpia."

"Negatívne sadzby pre klientov sú priamym dôsledkom roky prevádzkovanej menovej politiky ECB, ktorá od bánk vyžaduje negatívne úroky. Niektoré sa síce snažia priame dopady zmierniť pomocou zmiešanej kalkulácie, lenže čím dlhšie bude zvrátená menová politika ECB trvať, tým ťažšie to pre banky bude," povedal denníku predseda spolku nemeckých bánk Bundesverband der deutschen Volksbanken und Raiffeisenbanken, Uwe Frölich.

Najhoršie na tom podľa odborníkov je to, akým spôsobom sa tieto opatrenia zavádzajú. Často tajne, v tichosti a bez detailnejšieho informovania klientov. Na webových stránkach bánk sa tieto informácie neuvádzajú, ku klientom sa dostávajú len malým písmom na cenníku, ktoré sú umiestnené len na pobočkách. A aj v prípade, že ich na webe nájdete, zoznam poplatkov a sadzieb je natoľko komplikovaný, že sa v ňom bežný klient len ​​ťažko dokáže zorientovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy