Spotrebiteľské aj výrobné ceny v Číne v máji medziročne vzrástli

Tempo rastu spotrebiteľských cien v Číne sa v máji zrýchlilo na štvormesačné maximum, zatiaľ čo výrobné ceny rástli najpomalšie v tomto roku v dôsledku slabých cien komodít.
Konkrétne, medziročná miera inflácie v Číne v máji podľa očakávania vzrástla na 1,5 % z 1,2 % v apríli. Oznámil to dnes čínsky štatistický úrad. Májová inflácia je najvyššia od januára tohto roka, keď spotrebiteľské ceny v krajine stúpli o 2,5 %.
Miera inflácia sa však drží hlboko pod cieľom vlády, ktorým je priemerná miera inflácie v tomto roku na úrovni 3 %.
Podľa štatistík ceny potravín v Číne v máji klesli o 1,6 % po predchádzajúcom páde o 3,5 % v apríli. Ceny nepotravinárskych produktov sa minulý mesiac zvýšili o 2,3 %, čo je mierne spomalenie po ich náraste o 2,4 % v apríli.
Medzimesačne spotrebiteľské ceny v Číne v máji klesli o 0,1 %, zatiaľ čo v apríli stúpli o 0,1 %.
Čínsky štatistický úrad dnes zverejnil aj separátne údaje o vývoji výrobných cien, ktorých rast sa v máji spomalil na 5,5 % z aprílových 6,4 %. Analytici očakávali, že klesne o niečo menej, na 5,6 %.
V medzimesačnom porovnaní výrobné ceny v máji klesli, už druhý mesiac po sebe, a to o 0,3 % po aprílovom znížení o 0,4 %.
Ekonómovia predpovedajú, že inflácia v Číne zostane v nasledujúcom štvrťroku pomerne stabilná vďaka oživeniu cien potravín.

Súvisiace články

Aktuálne správy