Priemyselné objednávky v Nemecku zaznamenali v apríli nečakane výrazný pokles

Priemyselné objednávky v Nemecku zaznamenali v apríli prvý pokles za tri mesiace, pričom tempo poklesu bolo omnoho výraznejšie, než sa očakávalo. Uviedol to dnes nemecký štatistický úrad Destatis.
Objednávky v nemeckom priemysle klesli v apríli oproti marcu o 2,1 %, zatiaľ čo v marci zaznamenali po revízii medzimesačný rast o 1,1 %. Marcový výsledok je po revízii o niečo lepší, než sa pôvodne uvádzalo, keďže predbežný odhad za marec poukazoval na 1-% rast. Aprílový výsledok je zasa podstatne horší, než očakávali analytici. Tí počítali s poklesom len o 0,3 %.
Najviac sa pod aprílový vývoj podpísali objednávky zo zahraničia. Tie klesli oproti marcu o 3,4 %. V rámci nich objednávky z krajín eurozóny klesli o 1,4 %, z krajín mimo eurozóny však až o 4,8 %. Znížili sa aj objednávky na domácom trhu, aj keď miernejšie, o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní sa objednávky v nemeckom priemysle zvýšili o 3,5 %. To je opäť horší výsledok, než sa čakalo, keďže odhady hovorili o 4,7-% raste. Na druhej strane, v porovnaní s vývojom v marci bol rast rýchlejší, keď v marci nemecké priemyselné objednávky vzrástli medziročne o 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy