Dopad na ekonomiku: Millennials sú iní, výrazne sa líšia od predchádzajúcich generácií

, BI Foto: thinkstock

V čase, keď sa táto skupina blíži k obdobiu života, keď budú hlavným ťahúňom na pracovnom aj spotrebiteľskom trhu, dopad na ekonomiku bude obrovský. Predpovedá to banka Goldman Sachs, ktorá zostavila rebríček faktorov, ktoré vytvoria túto novú ekonomiku generácie Y.

Východiskovým bodom banky je, že ide o generáciu, ktorá sa výrazne líši od tých predchádzajúcich. Jej zástupcovia sa narodili v rokoch 1980 až 2000 a dospeli v čase rýchlych technologických zmien, globalizácie a ekonomických ťažkostí. To im dáva skúsenosti a modeluje správanie iné, ako v prípade ich rodičov. Možno za najvýznamnejšiu zmenu sa dá považovať že ide o prvú digitálnu generáciu. Technológie sa dotýkajú všetkých aspektov ich života, vrátane toho, ako nakupujú. Najnovšie nákupné prieskumy GS Research-Condé Nast zistili, že millennials presunuli ešte viac svojich nákupov v minulom roku do on-line prostredia. Vďaka okamžitému prístupu k porovnaniu cien a informáciám o výrobkoch na základe užívateľských recenzií tiež menia spôsob, akým kupujú výrobky a služby.

Millennials nie sú ochotní kupovať si drahé veci, ako sú autá a luxusný tovar. Namiesto toho sa zameriavajú na novú skupinu služieb, ktoré poskytujú prístup k produktom bez potreby vlastníctva. Skúsenosti sú pre nich čoraz viac cenné než hmotný majetok. Táto generácia venovala viac času a peňazí vzdelávaniu a dobrej životospráve. Ich aktívny životný štýl priniesol trendy vo všetkom od jedla a nápojov po módu.

Mnohí sú ochotní minúť peniaze, ak ide o značky, ktoré považujú za presvedčivé v danom segmente. Niet pochýb o tom, že táto jedinečná generácia už mení obchodnú a ekonomickú stránku krajín. Zamestnávatelia sa musia prispôsobiť, zmeniť zabehnuté postupy aj svoje hodnoty, aby prežili.

Skutočnosť, že niekto taký, ako je Goldman Sachs investuje čas a peniaze do zisťovania toho, čím je táto generácia svojská, nám napovedá, že by sme sa tým mali asi vážnejšie zaoberať všetci.

Súvisiace články

Aktuálne správy