Americké firmy kritizujú Trumpovo odstúpenie od parížskej klimatickej dohody

Stovky firiem z USA v otvorenom liste kritizovali rozhodnutie prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť od parížskej klimatickej dohody.
List podpísali technologické spoločnosti ako napríklad Intel, Hewlett-Packard a Tesla, rovnako ako potravinárske koncerny a odevné firmy. Spoločnosti v liste zdôraznili, že sa naďalej cítia zaviazané k ochrane klímy a že ich cieľom je efektívnejšia ekonomika, ktorá produkuje menej skleníkových plynov.
„Nákladovo efektívne a inovatívne riešenia nám môžu pomôcť, aby sme dosiahli tieto ciele,“ píše sa v liste. Firmy dodali, že odstúpenie od cieľa, ktorým je nízkoemisná ekonomika, je rizikom pre blahobyt USA.
Predtým šéf Walt Disney Robert Iger rovnako ako šéf Tesly Elon Musk na protest proti Trumpovmu rozhodnutiu ukončili svoju činnosť ako poradcovia prezidenta.
Kritikou nešetrili ani predstavitelia finančného sektora. Šéf banky Goldman Sachs Lloyd Blankfein napísal na Twitteri, že Trumpovo rozhodnutie je krokom späť pre životné prostredie aj pre líderskú pozíciu USA vo svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy