Výrobné ceny v eurozóne v apríli medzimesačne stagnovali

Aprílové ceny priemyselných výrobcov eurozóny sa medzimesačne nezmenili a medziročne stúpli o 4,3 %. Na Slovensku medzimesačne klesli o 0,6 % a medziročne sa zvýšili o 3,2 %.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne aj v rámci celej Európskej únie sa v apríli medzimesačne nezmenili po tom, ako v marci v eurozóne klesli o 0,3 percenta a v rámci celej EÚ oslabili o 0,2 percenta. Medziročne aprílové ceny priemyselných výrobcov v eurozóne stúpli o 4,3 percenta a v rámci celej Európskej únie posilnili o 4,8 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad EÚ Eurostat.

Na Slovensku výrobné ceny v apríli medzimesačne klesli o 0,6 percenta, kým v marci sa znížili 0,2 percenta. Medziročne sa aprílové ceny slovenských priemyselných výrobcov zvýšili o 3,2 percenta.

Najvýraznejší medzimesačný rast cien priemyselných výrobcov v apríli v rámci členských krajín Európskej únie evidovali Bulharsko (1,3 %), Grécko (0,6 %) a Lotyšsko a Veľká Británia (zhodne 0,5 %). Najviac sa ceny priemyselných výrobcov v apríli medzimesačne znížili v Írsku (-0,9 %), Švédsku (-0,7 %) a vo Francúzsku a na Slovensku (zhodne -0,6 %). Medziročne aprílové ceny priemyselných výrobcov najvýraznejšie posilnili v Belgicku (12,8 %), Holandsku (8,7 %) a Veľkej Británii (8,1 %). Medziročný pokles cien priemyselných výrobcov evidovalo Luxembursko (-2,7 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy