Rast inflácie vo Francúzsku sa v máji spomalil viac, ako sa čakalo

Tempo rastu inflácie vo Francúzsku, druhej najväčšej ekonomike eurozóny, sa v máji spomalilo viac, ako analytici odhadovali. Ukázali to predbežné údaje štatistického úradu Insee.
Index spotrebiteľských cien v krajine v máji medziročne vzrástol o 0,8 % po 1,2-% zvýšení v apríli. Ekonómovia očakávali, že inflácia sa spomalí na 0,9 %.
Motorom rastu májovej inflácie bolo výrazné zvýšenie cien energií, medziročne o 5,4 %. Ale aj v tomto prípade tempo ich rastu citeľne kleslo, keďže v apríli ceny energií vyskočili až o 9,3 %.
Štatistiky tiež ukázali, že ceny potravín v máji stúpli len o 0,4 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v máji zvýšili o 0,1 %, rovnako ako v apríli a v súlade s očakávaniami.
Aj tempo rastu harmonizovanej miery inflácie, ktorá sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Francúzska v máji kleslo na 0,9 % z 1,4 % v apríli. Tento výsledok však prekonal odhady analytikov, ktorí počítali so spomalením jej rastu na 1,1 %.
Medzimesačne HICP v máji stagnovala, čo je pre zmenu horší výsledok, ako jej nárast o 0,1 %, ktorý očakávali analytici.
Insee zverejnil aj separátne údaje o vývoji výrobných cien, ktoré v apríli medzimesačne klesli o 0,6 %, viac ako v marci, keď sa znížili o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy