Financial Times: Trump postavil predstavy o význame USA na hlavu, krajina stráca úlohu lídra

, FT;ČTK Foto: SITA/AP

Spojené štáty odstúpia od parížskej dohody o klíme, ktorú v roku 2015 podpísalo 195 krajín. Dlho očakávaný krok oznámil prezident Donald Trump, ktorý zmluvu kritizoval už od minuloročnej predvolebnej kampane. Dohoda je podľa neho pre Američanov neúnosne drahá. Washington začne vyjednávať o zmluve novej, ktorá by bola pre obyvateľov USA spravodlivejšia, dodal šéf Bieleho domu.

Na Trumpovo vyhlásenie už zareagoval jeho predchodca v Bielom dome Barack Obama. Podľa neho nová administratíva týmto krokom zahadzuje budúcnosť. Bývalý prezident zároveň podľa agentúry Reuters vyjadril presvedčenie, že sa štáty USA, mestá a firmy vzoprú tomuto kroku a vyvinú ešte viac úsilia na ochranu planéty.

Parížska dohoda si za hlavný cieľ kladie prostredníctvom obmedzenia emisií skleníkových plynov udržať zvyšovanie teploty výrazne pod dvomi stupňami Celzia v porovnaní s teplotou v období pred industrializáciou. Podľa Trumpa za to USA platí neférovo vysokú cenu proti ďalším krajinám. "Odstupujeme, ale vyjednávania pokračujú, uvidíme, či dospejeme k spravodlivej dohode. Ak áno, bude to skvelé. Ak nie, tiež to pôjde," vyhlásil Trump pred skupinou aplaudujících priaznivcov v Ružovej záhrade Bieleho domu. "Bol som zvolený v Pittsburghu, nie v Paríži," uviedol prezident. V tomto priemyselnom meste však v amerických prezidentských voľbách vyhrala Hillary Clintonová.

Krátko pred Trumpovým vystúpením sa ho od široko kritizovaného kroku snažil odradiť generálny tajomník OSN António Guterres či niektorí západní predstavitelia. Výzvu so žiadosťou o zachovanie doterajšieho stavu mu zaslali aj dve desiatky veľkých amerických podnikov predovšetkým z oblasti technológií. Miliardár a majiteľ automobilky Tesla Elon Musk v reakcii oznámil odstúpenie z prezidentových ekonomických poradných zborov.

Európska únia jednostranného rozhodnutia ľutuje, uviedol eurokomisár pre opatrenia v oblasti klímy a energetiky Miguel Arias Cañete. Svet podľa neho môže v boji s klimatickými zmenami aj naďalej počítať s európskym vedením.

Zástupca komisie vo vyhlásení uviedol, že EÚ po americkom kroku posilní svoje existujúce partnerstvá a bude hľadať nové. Od najväčších svetových ekonomík po najmenšie ostrovné štáty, ktoré sú klimatickými zmenami ohrozené.

Súvisiace články

Aktuálne správy