Brazílska ekonomika vystúpila po ôsmich kvartáloch z recesie

Brazílska ekonomika sa dostala z najhoršej recesie vo svojej histórii. Ukázali to predbežné údaje brazílskeho štatistického úradu o vývoji ekonomiky za 1. štvrťrok tohto roka.
Hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol v 1. kvartáli medzištvrťročne o 1 %. V poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala brazílska ekonomika medzikvartálny pokles o 0,5 %. Napriek pozitívnemu vývoju sú výsledky za 1. kvartál slabšie, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s rastom na úrovni 1,2 %.
Údaje za 1. štvrťrok znamenajú pre Brazíliu vymanenie sa z doteraz najhoršej recesie, keď až do 1. štvrťroka tohto roka zaznamenala krajina medzikvartálny pokles ekonomiky osem štvrťrokov po sebe. Najviac sa pod návrat k rastu podpísalo poľnohospodárstvo, ktoré zaznamenalo rast produkcie o 13,4 %. Produkcia v priemysle sa zvýšila o 0,9 %, naopak, aktivita v oblasti služieb stagnovala.
V medziročnom porovnaní však ekonomika pokračovala v poklese, na druhej strane sa tempo poklesu prudko spomalilo. Zatiaľ čo v poslednom štvrťroku 2016 klesla brazílska ekonomika medziročne o 2,5 %, v 1. kvartáli tohto roka predstavoval pokles len 0,4 %.
Situácia brazílskej ekonomiky je však aj naďalej zložitá, pod čo sa nemalou mierou podpisujú politické škandály. Ekonómovia varujú, že najnovší korupčný škandál, ktorý sa týka aj súčasného prezidenta Michela Temera, môže ovplyvniť zotavovanie ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy