Agentúra Moody’s znížila rating Číny o jeden stupeň na A1

Medzinárodná ratingová agentúra krok odôvodnila obavami z vysokého zadĺženia krajiny v čase, keď druhá najväčšia svetová ekonomika spomaľuje rast.

Medzinárodná ratingová agentúra Moody’s v stredu zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Číny. Krok odôvodnila obavami z vysokého zadĺženia krajiny v čase, keď druhá najväčšia svetová ekonomika spomaľuje rast. Dlhodobý rating agentúra znížila o jeden stupeň na A1 z úrovne Aa3, výhľad ratingov ale zlepšila z negatívneho na stabilný.

Agentúra varuje pred rizikom ďalšieho rastu zadlžovania v širšej ekonomike. Zvyšovať sa má aj priamy vládny dlh, ktorý podľa prepočtov Moody’s dosiahne v roku 2018 úroveň 40 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny a v roku 2020 sa vyšplhá až na 45 % HDP. Ekonomické reformy plánované vládou v Pekingu zrejme nebudú postačovať na vyváženie negatívnych dopadov zadlžovania, keďže čínske úrady majú tendenciu podporovať hospodársky rast dlhovým financovaním, upozorňuje agentúra.

Plánované ekonomické reformy pravdepodobne spomalia, ale nezastavia rastúcu úroveň zadĺženia v pomere k vývoju ekonomiky, tvrdí agentúra. Zlepšenie ratingového výhľadu na stabilný odráža názor agentúry, že riziká v čínskej ekonomike sú vyrovnané a hospodársky rast zostáva silný.

Čínska ekonomika sa vlani zväčšila o 6,7 %, čo bol najslabší výsledok za takmer tri dekády. V horizonte najbližších piatich rokov agentúra Moody’s Číne predpovedá postupné spomaľovanie tempa rastu smerom k päťpercentnej hranici.

Súvisiace články

Aktuálne správy