Zabudnime na to: Rusko a Turecko zrušili sankcie za zostrelenie lietadla

, ČTK Foto: TASR/AP;SITA/AP

Rusko a Turecko podpísali spoločné vyhlásenie o vzájomnom zrušení obchodných obmedzení. Tie Rusko prijalo predvlani po tom, čo turecké stíhačky na turecko-sýrskych hraniciach zostrelili ruský bombardér. Rusko však naďalej bude chrániť svoj trh pred dovozom paradajok z Turecka.

Pod vyhlásenie sa podpísali podpredsedovia vlád oboch krajín Arkadij Dvorkovič a Mehmet Simsek. Ceremónie v Istanbule sa zúčastnili aj premiéri Dmitrij Medvedev a Binali Yildirim, uviedla agentúra Interfax.

Rusko zatiaľ zachováva obmedzenia na dovoz paradajok z Turecka, oznámil premiér Medvedev podľa agentúry TASS. "Dohodli sme sa s tureckou stranou, že budeme postupovať zrkadlovo. Pokiaľ ide o (zrušenie obmedzení na dovoz) tovar, tak ide hlavne o ovocie a zeleninu s výnimkou paradajok, pri ktorých sme si vyhradili toto stanovisko v súvislosti s investíciami, ktoré sme vložili do odvetvia, a ktoré by sa podľa nás nemali premárniť," vysvetlil.

Denník Kommersant pripomenul, že nejde len o ruské obmedzenia. Turecko totiž v marci zaviedlo antidumpingové clá na dodávky ruskej pšenice a kukurice vo výške 130 percent, ako aj pri ďalších plodinách a výrobkov, hoci s nižšou sadzbou.

Medvedev sa v Istanbule zúčastnil summitu Organizácie krajín čiernomorskej ekonomickej spolupráce a popri tom sa stretol so svojím tureckým náprotivkom aj s prezidentom Recep Tayyip Erdoğanom.

Práve Erdogan začiatkom mesiaca pred schôdzkou so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom vyzval Rusko, aby v záujme definitívnej normalizácie vzájomných vzťahov okamžite zrušilo zostávajúce obchodné sankcie proti Turecku.

Moskva zaviedla sankcie v novembri 2015 v reakcii na incident, pri ktorom turecké stíhačky zostrelili nad turecko-sýrsku hranicou ruský bombardér Su-24. Bombardér, pôsobiaci v rámci ruského zoskupenia v Sýrii, podľa tureckej verzie narušil turecký priestor, čo ruská strana poprela. Po zostrelení stroja sýrski povstalci podporovaní Tureckom zastrelili jedného z dvoch pilotov. Počas operácie na záchranu druhého pilota zabili ďalšieho ruského vojaka.

Moskva a Ankara sa znova zblížili po Erdoganovom ospravedlnení sa za smrť ruského pilota vlani v júni, a tiež po nevydarenom pokuse o prevrat v Turecku vlani v júli.

Súvisiace články

Aktuálne správy