Zamestnávatelia majú vážne výhrady voči pripravovaným zmenám v pracovnej legislatíve

Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR majú vážne výhrady voči poslednému balíčku návrhov na zmeny v pracovnej legislatíve. Zamestnávatelia ostro protestujú proti zneužívaniu pracovnej legislatívy na politické účely, pričom účet za získané politické body neplatia politici ale zamestnávatelia. Takýto prístup považujú firmy za krajne nezodpovedný a v budúcnosti naň môžu doplatiť aj samotní zamestnanci.

Zástupcovia firiem a združení v RÚZ a AZZZ považujú predstavený balíček zmien v pracovnej legislatíve za krajne nezodpovedný a neodrážajúci žiadnu koncepciu či stratégiu v hospodárskej politike. Ohlásenie balíčka opatrení v pracovno-právnej oblasti na prvomájových tribúnach, bez predchádzajúcej odbornej diskusie s predstaviteľmi firiem, je podľa nich bezprecedentné ignorovanie tých, ktorí pracovné miesta a zdroje pre štátny rozpočet vytvárajú. „Sociálny balíček, tak ako bol prezentovaný, nás obišiel ako členov tripartity. My sa dozvedáme o sociálnom balíčku z médií. To jednoducho nie je štandardná forma komunikácie,“ povedal v stredu na tlačovej konferencii prvý viceprezident RÚZ Luboš Sirota.

Zamestnávatelia tiež považujú neprerokovanie opatrení na riadnom plenárom zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR za zneváženie inštitútu sociálneho dialógu, samotných zástupcov zamestnávateľov ako sociálnych partnerov a ohrozenie sociálneho zmieru. Ako pripomenuli, samotný minister práce na spoločných stretnutiach s členmi HSR SR viackrát zdôraznil, že Vláda SR v tomto volebnom období neuvažuje o tom, že bude otvárať Zákonník práce. „Potrebujeme dôverovať sociálnemu partnerovi, v tejto chvíli myslíme štát. A ak minister práce, sociálnych vecí a rodiny niekoľkokrát zadeklaruje, že jednoducho neotvorí v tomto volebnom období Zákonník práce, tak my chceme tomu veriť. To sú veci, ktoré musia platiť,“ povedal Sirota.

Zamestnávatelia žiadajú nepustenie opatrení do legislatívneho procesu a prípadné zámery v budúcnosti riadne vopred prerokovať práve s tými, ktorí náklady na uvedené opatrenia hradia.

V prípade, že uvedená prax v populizme na účet firiem v budúcnosti bude pokračovať a bude naďalej ignorovaný sociálny dialóg, zamestnávatelia si vyhradzujú právo informovať o tom medzinárodné inštitúcie či už v rámci EÚ, alebo v rámci nadchádzajúcej konferencie medzinárodnej organizácie práce. RÚZ a AZZZ zároveň zvážia pokračovanie ich ďalšej účasti na rokovaní tripartity. „Vedenie únie má mandát na to, aby prerušilo účasť RÚZ na rokovaniach tripartity. Ten mandát môžeme uplatniť okamžite,“ povedal Sirota.

„Hľadáme spoločnú cestu s našimi partnermi z AZZZ, ak k tomuto kroku pristúpime, aby sme ho urobili spoločne. Rozhodli sme sa, že chceme vyslať ešte jeden apel na to, že jednoducho v takomto nastavení nevieme a nebudeme ďalej fungovať, ale ten krok v tejto chvíli bude na vláde a ministerstve práce,“ vyhlásil Sirota. Viceprezident AZZZ SR Rastislav Machunka taktiež pripustil možné prerušenie sociálneho dialógu.

Súvisiace články

Aktuálne správy