Česká medziročná inflácia sa v apríli spomalila

Spotrebiteľské ceny v krajine v apríli medziročne vzrástli o 2 %, čo bolo o 0,6 percentuálneho bodu menej ako v marci.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Českej republike v apríli už tretí mesiac po sebe medzimesačne stagnovala. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa aprílové české spotrebiteľské ceny zvýšili o 2 percentá. Medziročné tempo inflácie v krajine sa tak oproti marcu spomalilo, a to o 0,6 percentuálneho bodu. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Spomalenie medziročného rastu inflácie v ČR bolo spôsobené tým, že ceny alkoholických nápojov po marcovom raste o 1,7 percenta v apríli zlacneli o 4,1 percenta. Zmiernil sa aj medziročný rast cien v segmente potravín a nealkoholických nápojov a to na úroveň 3,6 percenta z marcových 4,4 percenta. Smerom nahor cenovú hladinu posúvali ceny v segmente bývania, keďže stúpli ceny čistého nájomného (2,6 %), elektriny (0,3 %) a tuhých palív (5,9 %). Ceny tovarov sa medziročne celkovo zvýšili o 1,7 percenta a služby oproti apríli minulého roka zdraželi o 2,8 percenta.

Medzimesačne v Česku v apríli stúpli ceny odevov o 3,4 percenta a obuv oproti marcu zdražela o 6,7 percenta. Na znižovanie celkovej hladiny spotrebiteľských cien však pôsobilo medzimesačné zlacnenie liehovín o 2,8 percenta a vína o 4,6 percenta. V segmente potravín sa znížili najmä ceny ovocia (-3,2 %) a zeleniny (-1,4 %). Zlacneli aj dovolenky s komplexnými službami, a to o 1,9 percenta. Ceny tovarov sa v apríli v ČR medzimesačne nezmenili a služby zdraželi o 0,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy