Víťazstvo Macrona pomohlo euru: Kde sa môžu vyskytnúť potenciálne investičné príležitosti?

, ČT;fidelity Foto: TASR/AP

Víťazstvo proeurópskeho kandidáta Emmanuela Macrona vo francúzskych prezidentských voľbách prispeje k posilneniu eura, zhodujú sa analytici. Podľa nich trhy Macronovo víťazstvo očakávali, a jeho vplyv je preto v kurzoch akcií a mien do značnej miery zohľadnený už teraz.

Euro voči doláru mierne oslabilo zo svojich šesťmesačných maxím. Trhy podľa hodnotia pozitívne, že Macron zvíťazil s pomerne citeľným náskokom pred Le Penovou. Ukázalo sa, že eurodeštruktívna nálada nie je vo Francúzsku ani zďaleka tak rozšírená, ako sa niektorí obávali ešte v predvečer druhého kola prezidentských volieb. Presvedčivé víťazstvo Macrona je tak dobrou správou nielen pre ekonomiku Francúzska ale i celej eurozóny. Výsledok ukončil dlhodobé obavy investorov zo zmeny politického kurzu Francúzska smerom k izolácii a riziku rozpadu eurozóny. To môže odblokovať dôležité investičné rozhodnutia, ktoré krátkodobo podporia výmenný kurz eura. Napriek tomu, že finančné trhy s víťazstvom Macrona viacmenej počítali, povolebný impulz môže posunúť kurz eura voči doláru nad hranicu 1,10.

Euro posilnilo prvýkrát od zvolenia Trumpa

Prvýkrát od amerických prezidentských volieb sa so zvolením Macrona dostalo euro nad hodnotu 1,10 dolára. Na ázijských trhoch tak po ohlásení výsledkov posilnilo o 0,2 percenta. Euro posilnilo aj voči japonskému jenu, a to na dvanásťmesačné maximum.


Euro sa obchoduje za 124,58 jenov, voči japonskej mene si polepšilo takmer o pol percenta. Voči jenu posilnil aj dolár.

Vzostup spoločnej európskej meny však nie je zďaleka tak dramatický ako ten dvojpercentný po prvom kole francúzskych prezidentských volieb, kde hrozil scenár s postupom dvoch euroskeptických kandidátov.

"Víťazstvo Emmanuela Macrona poskytuje trhom zaslúžený oddych od európskej politiky," povedal agentúre Reuters Bill Street, vedúci investícií londýnskej skupiny State Street Global Advisors. "Výsledok spoločne s predbežnou dohodou o gréckom dlhu postačí pre krátkodobý rast," konštatoval Street.

Prinajmenšom krátkodobý pozitívny efekt pre trhy a francúzske vládne dlhopisy predpokladá tiež David Zahn zo správcovskej spoločnosti Franklin Templeton. "Avšak veľmi rýchlo bude narastať tlak na Macrona, aby prišiel s konkrétnymi plánmi svojej politiky. V túto chvíľu poznáme len hrubý náčrt jeho zámerov," povedal Zahn.

Čo tento vývoj bude znamenať pre trhy a investorov? Analytici Fidelity sa s nami podelili o svoje názory.

Trhy uvítajú víťazstvo Macrona v prezidentských voľbách vo Francúzsku, aj keď tento výsledok sa očakával už po prvom kole volieb. Uskutočňovanie jeho programu bude závisieť od výsledkov júnových parlamentných volieb a jeho schopnosti vytvoriť väčšinu, takže je príliš skoro predpovedať presné dôsledky, aj keď optimizmus a hlavné indikátory sú už teraz vysoké. Avšak už len skutočnosť, že prezidentkou sa nestala Marine Le Penová, zníži vnímané politické riziká v Európe. Vzhľadom na to, že európske ukazovatele, ako napr. P/B sú stále na dlhodobých minimách v porovnaní s trhmi ako USA, s výnosmi kapitálu, ktoré rastú a uzatvárajú medzeru medzi USA, zatiaľ čo rast príjmov a odhady už USA predbiehajú, takže globálni investori môžu potenciálne alokovať viac kapitálu do Európy, keďže výrazný faktor politického rizika už bol jasne odstránený.
Matt Siddle – Portfolio Manager, European Equities

Keďže prieskumy počas prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku boli také presné a prieskumy pred druhým kolom ukazovali  jasné 20-bodové vedenie pre Macrona, nie je prekvapením, že Macron bol nakoniec zvolený za prezidenta. Francúzske štátne dlhopisy by mali mierne predbehnúť európske štátne dlhopisy, keďže niektorí z defenzívnejších investorov uvoľňujú svoje pozície. Avšak pohyb bude pravdepodobne malý, keďže trhy tento volebný výsledok už započítali.
David Simner – Portfolio Manager, Euro Investment Grade Fixed Income

Víťazstvo Emmanuela Macrona nad Marine Le Penovou sa všeobecne očakávalo, keďže prieskumy už po prvom kole predpovedali pohodlné vedenie Macrona. Tento výsledok je pre trhy určite pozitívny, keďže odstránil silný zdroj neistoty, ktorá počas uplynulých mesiacov dominovala v mysliach investorov. Teraz sa pozornosť presunie na to, čo prezident Macron bude v skutočnosti schopný naplniť svoj relatívne ambiciózny reformný program. Júnové parlamentné voľby by nám mohli naznačiť, akú mieru reforiem vo Francúzsku v najbližších rokoch uvidíme. Macronove hnutie En Marche! by tu mohlo mať ťažkosti, keďže nemá tradičnú stranícku základňu, takže do úvahy prichádza niekoľko možných výsledkov. Aj tak očakávam, že Macron bude k prezidentskému úradu pristupovať pragmaticky, pretlačí niektoré –ak nie všetky — reformy, čo by bolo aj tak prospešné pre rastový potenciál Francúzska. Okrem domácej politiky je Macron jasne pro-EÚ, čo zlepšuje vyhliadky ďalšej integrácie eurozóny, najmä v prípade, že Martin Schulz v septembri ako kancelár nahradí Angelu Merkelovú. Ale aj v tomto prípade asi preváži pragmatizmus a v najbližších rokoch sa pravdepodobne objaví  iný, flexibilnejší model EÚ.
Anna Stupnytska – Global economist

Emmanuel Macron zvíťazil v prezidentských voľbách vo Francúzsku. S týmto výsledkom finančné trhy v uplynulých týždňoch počítali, najmä od zverejnenia výsledkov prvého kola, ktoré bolo pred dvomi týždňami. Všetky prieskumy predpovedali 20-bodový priepastný rozdiel medzi týmito dvomi kandidátmi, ktorý mohol byť prekonaný len v prípade, že Le Penovej tábor by sa ukázal naplno a Macronov by sa takmer úplne stiahol. Politická pozornosť sa teraz sústredí na to, ako sa Macronovmu novému politickému hnutiu ‘En Marche!’ bude dariť v júnových parlamentných voľbách. V prvom kole prezidentských volieb sa len 43% Macronových voličov vyjadrilo, že si ho vybrali z presvedčenia; ostatní boli strategickí voliči alebo takí, ktorí ho označili len z rozhorčenia. Navyše, jeho výsledok 23% v prvom kole bol historicky slabým výsledkom pre nastávajúceho prezidenta. S takouto nízkou mierou podpory by pre neho mohlo byť ťažké presadiť svoj program. Pre akciové trhy je cesta jasná a základy môžu opäť prevziať vedenie. Viac ako dve tretiny európskych spoločností v prvom štvrťroku prekonali svoje očakávania ohľadom príjmov, v priemere o 10%, keďže príjmy narástli o 25%. To je povzbudivé, prelomilo to trend za posledných šesť rokov a zvyšuje to záujem alokátorov do globálnych aktív v Európe. Prílev kapitálu sa v uplynulých obnovil, čo podporuje indexy európskych akcií.
Victoire de Trogoff – Portfolio Manager, FF European Fund

Zvolenie Emmanuela Macrona za nového prezidenta Francúzskej republiky nie je prekvapením. Ak jeho nové politické hnutie ‘En Marche’ získa väčšinu aj v nadchádzajúcich parlamentných voľbách – čo nie je zaručené – bol by schopný presadiť svoj politický a ekonomický program. Keďže Emmanuel Macron je centristický, pro-európsky reformista, ktorého cieľom je znížiť verejný dlh a podporiť hospodársky rast, jeho zvolenie by malo zmierniť globálne obavy z politických rizík v Európe, posilniť úverový rating Francúzska a zlepšiť jeho hospodársky výhľad. Príjmy francúzskych spoločností by mohli dosiahnuť až 10% zvýšenie vďaka Macronovým ekonomickým opatreniam, ktoré zahŕňajú nové znižovania daní a jeho plán zmeniť súčasné dočasné zníženia sociálnych odvodov na trvale nízke sadzby. Macron taktiež počas najbližších piatich rokov plánuje zvýšiť investície o 50 miliárd EUR, čo by prospelo odvetviam energeticky, stavebníctva a IT. Okrem toho by aj odvetvie telekomunikácií zaznamenať obnovenú konsolidáciu ak sa Macron naozaj, tak ako oznámil počas kampane, rozhodne znížiť (alebo úplne predať) podiel štátu v spoločnosti Orange.
Vincent Durel – Portfolio Manager, FF France Fund

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy