Americká vláda bude mať peniaze na svoj chod do októbra, D. Trump podpísal zákon

Americký prezident Donald Trump podpísal koncom tohto týždňa zákon o výdavkoch federálnej vlády. Tá tak bude mať zabezpečené financovanie svojej činnosti do konca súčasného rozpočtového roka, čo znamená do 30. septembra. Ak by sa tak nestalo, USA by si zopakovali situáciu z konca roka 2013, keď v dôsledku neschválenia návrhu rozpočtu Kongresom sa vláde minuli financie a jej chod sa výrazne obmedzil. Bez Trumpovho podpisu by vláda už od soboty 6. mája nemala peniaze na svoju činnosť.
Vo štvrtok schválil potrebný návrh zákona o výdavkoch federálnej vlády v objeme zhruba 1,2 bilióna USD (1,09 bilióna eur) Senát. Za hlasovalo 79 senátorov, 18 bolo proti.
Zákon umožní pokračovanie výdavkov vlády a zároveň zvýši výdavky na armádu. Zahrňuje aj výdavky na zabezpečenie hraníc, nezahrňuje ale financie na Trumpom presadzovaný múr na hraniciach s Mexikom. Pri tejto požiadavke prezident nakoniec ustúpil, hrozilo totiž, že v takom prípade by k schváleniu návrhu zákona nedošlo a vláda by nemala peniaze na svoj chod.

Súvisiace články

Aktuálne správy