Akciové trhy v USA a Európe oslabili, japonský trh posilnil

Index Dow Jones klesol o 0,2 %, index nemeckej burzy DAX stagnoval, ale japonský Nikkei stúpol o 0,6 %.

Americkému akciovému trhu sa v závere uplynulého týždňa nedarilo a uzavrel mierne nižšie. Oslabili najmä akcie telekomunikačných firiem a bánk. Prilepšili si však technologické spoločnosti. Na obchodníkov v piatok pravdepodobne negatívne vplývala správa o slabom raste americkej ekonomiky v prvom kvartáli. Ekonomika USA totiž počas januára až marca dosiahla najslabší výkon za tri roky, čo bolo odzrkadlením spomalenia spotrebiteľských výdavkov. Americký hrubý domáci produkt v prvom štvrťroku vzrástol iba o 0,7 percenta.

„Trh má obavy z toho, že v druhom kvartáli možno bude pokračovať slabosť,“ povedala Quincy Krosbyová zo spoločnosti Prudential Financial. Index Standard & Poor’s 500 v piatok oslabil o 0,2 percenta na 2 384,20 bodu, priemyselný index Dow Jones klesol tiež o 0,2 percenta, a to na 20 940,51 bodu a technologický Nasdaq si pohoršil o 0,02 percenta na 6 047,61 bodu. Akcie malých firiem oslabili výraznejšie ako zvyšok trhu. Index Russell 2000, ktorý mapuje výkon malých spoločností, si odpísal 1,2 percenta a uzavrel na úrovni 1 400,43 bodu.

Európskym akciový trhom sa v závere týždňa tiež nedarilo. Index nemeckej burzy stagnoval, francúzsky akciový index si odpísal 0,1 percenta a britský index FTSE 100 stratil 0,5 percenta. Ázijské akciové trhy v pondelok posilnili napriek obavám z regionálneho napätia po tom, ako Severná Kórea cez víkend neúspešne uskutočnila skúšku balistickej rakety. Hlavný tokijský index Nikkei v pondelok stúpol o 0,6 percenta na 19 310,52 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy