Tempo rastu ekonomiky USA sa v 1. kvartáli prudko spomalilo na 0,7 %

Tempo rastu ekonomiky USA sa v 1. kvartáli spomalilo viac, než sa očakávalo, a bolo najnižšie za 3 roky. Slabší predaj áut a nižšie účty domácností za kúrenie totiž stlačili spotrebiteľské výdavky. Naopak, rast investícií sa zrýchlil.
Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa za tri mesiace od januára do konca marca 2017 medziročne zvýšil o 0,7 %, uviedlo americké ministerstvo obchodu. V predchádzajúcom štvrťroku, teda v poslednom kvartáli vlaňajška, dosiahlo medziročné tempo rastu ekonomiky USA 2,1 %. Ekonómovia počítali so spomalením rastu len na 1 %.
Spotrebiteľské výdavky, na ktoré v USA pripadá až 70 % ekonomickej aktivity, v 1. štvrťroku stúpli len o 0,3 %, čo bol ich najslabší nárast od roku 2009.
Je nepravdepodobné, že toto výrazné spomalenie ekonomiky USA odradí americkú centrálnu banku (Fed), aby pokračovala v cykle sprísňovania menovej politiky. Väčšina ekonómov považuje tento vývoj za výkyv, nie za signál stagnácie.
Aj keď slabý rast v 1. kvartáli ešte prakticky nič nehovorí o politike administratívy prezidenta Donalda Trumpa, experti vo všeobecnosti pochybujú o jeho sľuboch, že vďaka jeho hospodárskej politike bude ekonomika dlhodobo rásť tempom 3 % až 4 %. Analytici v tomto a najbližších dvoch rokoch očakávajú priemerné ročné tempo rastu na úrovni 2,2 % až 2,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy